DA SE NE ZABORAVI 1. kolovoza 1991. pokolj u Dalju

1. kolovoza 1991. pokolj pripadnika hrvatskog MUP-a, ZNG-e i civila u Dalju. Ubijeno je 39 osoba: 20 hrvatskih policajaca, 15 hrvatskih vojnika i 4 člana Civilne zaštite.Ovdje nisu uračunate žrtve koje su pale pri pokušaju obrane Dalja. JNA je topništvom, u ranim jutarnjim satima, napala policijsku postaju. Paravojne srpske postrojbe i lokalni Srbi su napali postaju i tražili da se pripadnici policije i Zbora narodne garde predaju. Nakon 10-to satne opsade postaja je zauzeta i preživjeli branitelji su ubijeni i izmasakrirani.

Od 1. kolovoza do prosinca 1991. u Dalju je ubijeno 112 do 135 ljudi.

Hrvatsko stanovništvo Aljmaša, Dalja i Erduta je šlepovima za rasuti teret evakuirano u Osijek.

1.VIII. 1995. Najava „Oluje“

1.VIII. 1995. Na Brijunima su održani razgovori između hrvatskoga predsjednika F. Tuđmana i stranih veleposlanika u Hrvatskoj, o načinu rješavanja krize; zbog nekooperativnosti pobunjenih Srba, hrvatski predsjednik najavio je mogućnost vojne akcije, a američki veleposlanik Peter Galbraith savjetovao je da se dobro razmisli o tom potezu.

Američki veleposlanik P. Galbraith mnogo toga nije shvaćao dok je obavljao funkciju veleposlanika u Hrvatskoj, što je i sam kasnije priznao, je na sastanku kazao: „Ako to učinite, ali ja ne kažem da to morate učiniti, budite oprezni. U toj ćete stvari biti potpuno sami. Vodite računa o vojnicima UN-a i zaštitite civilno stanovništvo hrvatskih Srba“.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content