Fra Petar Lubina i don Mladen Parlov predstavili zbornik ‘Gospa u Imoti’

U sklopu devetnice Gospi od Anđela, zaštitnice Imotskoga i Imotske krajine, u svetištu Gospe od Anđela u imotskoj tvrđavi održano je 31. srpnja, nakon misnog slavlja predstavljanje knjige „Gospa u Imoti”. Riječ je o zborniku radova o štovanju Blažene Djevice Marije u Imotskoj krajini, napisanih u prigodi 300. obljetnice oslobođenja Imotskoga od Osmanlija, koja je slavljena 2. kolovoza prošle godine.

Uz gvardijana i župnika fra Kristiana Stipanovića i urednika zbornika fra Petra Lubinu, zbornik je predstavio don Mladen Parlov. Urednik Zbornika Lubina, koji 36 godina uređuje Gospin mjesečnik “Marija”, 15 godina je tajnik Hrvatskoga mariološkoga instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i redovni član u Papinskoj međunarodnoj marijanskoj akademiji, istaknuo je kako je za prošlogodišnji veliki imotski jubilej Gospa zaslužila veliki spomenik. Zbornik je najveće svjedočanstvo štovanja Gospe u Imotskoj krajini. Ovo je nešto jedinstveno, što nema nijedan kraj na svijetu i ovim se s pravom može ponositi svaki Imoćanin, Marijin miljenik, istaknuo je Lubina.

Predstavljajući zbornik dr. Parlov istaknuo je da on govori o ljubavi i odanosti katoličkog puka Imotske krajine prema Blaženoj Djevici Mariji. U prvom članku fra Zvonko Tolić podsjeća na oslobođenje Imotskoga od Osmanlija upravo za blagdan Gospe od Anđela, 2. kolovoza 1717., u čemu su hrvatski branitelji prepoznali Gospinu pomoć i njezin zagovor. Nakon toga povijesnog okvira koji je bio povod pučanstvu Imotske krajine da Gospu od Anđela uzme za svoju zaštitnicu, Dinko Aračić u svom članku donosi temelje štovanja Blažene Djevice Marije, don Mladen Parlov predstavlja odjeke koncilske mariologije u štovanju Gospe u Imotskoj krajini, don Ivan Bodrožić nazive pod kojima se Gospa u Imotskoj krajini štuje i fra Petar Lubina oblike njezina štovanja. 

U članku „Gospini sakralni objekti u Imotskoj krajini” Lubina je perom i fotografijom, predstavio sve crkve, kapele i kapelice posvećene Gospi na području Imotske krajine, a Zoraida Demori Staničić Gospin lik u umjetničkim ostvarenjima toga kraja. Mladen Vuković predstavio je Gospu u lirici gotovo 50 imotskih pjesnika, Mara Pezo u narodnim običajima Imotskoga kraja, a Dragica Zeljko Selak u imotskim pučkim molitvicama koje još uvijek žive. U predzadnjem članku Dinko Aračić prikazao je Gospin lik u etnografskoj monografiji fra Silvestra Kutleše “Život i običaji u Imockoj krajini”, a Vesna Ujević u pisanoj riječi fra Vjeke Vrčića. Na kraju je donesen i prigodni recital don Ivana Marijana Čaglja “U Imotskom epopeja – svetog jubileja – 300. obljetnica oslobođenja od Turaka”.

Knjiga je objavljena u izdanju Franjevačkog samostana u Imotskom, ima 392 stranice, tiskana je s fotografijama u boji, a opremljena je sažecima na engleskom jeziku.

Izvor: MISIJA / FRANJEVCI-SPLIT

 

Odgovori

Skip to content