Sveti Ivan Marija Vianney

Današnji sveti zaštitnik Ivan Marija (Jean-Baptiste-Marie) Vianney, legendarni arski župnik (Curé d’Ars), rodio se 8. svibnja 1786. kao seljački sin u Dardillyju kraj francuskog grada Lyona (departman Rhône).

Djetinjstvo i mladost proveo je u vrijeme strahovlade francuske revolucije. Na vjeronauk je išao potajno, a prvu pričest primio u štaglju. Zaređen je za svećenika 1815. iako nije bio dobar student (padao je gotovo na svakom ispitu) i loše je vladao latinskim jezikom. Najprije je djelovao kao župni vikar u Ecullyju a 1818. postavljen je za župnika malenog i siromašnog, vjerski zapuštenog i zanemarenog sela Ars-sur-Formans blizu Lyona (departman Ain). Obilazio je svoje župljane, naročito bolesnike i siromahe, provodio noći u molitvi pred Presvetim Sakramentom i trapeći se činio pokoru za svoje vjernike. Omiljeni i neumorni ispovjednik, čudotvorac i prorok, iskušavan je i uznemiravan od Zloga, osobito kad bi noćima pokušao zaspati 2 do 3 sata.

Mnogo je molio, nosio kostrijet, bičevao se i hranio se samo krumpirom. Sam sebe je nazivao “seoskim glupanom”, po 12 sati dnevno boravio je u ispovjedaonici, a njegovo čitanje ljudske savjesti bilo je pravo čudo. O ljudima je znao stvari o kojima nikom nisu govorili i neizmjerno im je pomagao. Mnoštva vjernika i pokajnika hrlila su na njegove propovijedi i ispovijedi, a 1855. u selu koje se pretvorilo u pravo proštenište, boravilo je oko 20 tisuća hodočasnika. Osnovao je i dom za siromašne djevojčice. Pripisuju mu se mnoga čuda. Prvo čudo koje je učinio je umnažanje brašna. U Arsu je služio kao župnik 40 godina, a u njemu je i preminuo na današnji dan, 4. kolovoza 1859. Blaženim ga je proglasio 1905. papa Pio X, a svetim 1925. papa Pio XI. Zaštitnik je svećenika, ispovjednika i župnika te mnogih naselja, biskupija, župa i crkava diljem svijeta.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Odgovori

Skip to content