Mons. Bogdan: Diktatura relativizma napada nas u rodnoj ideologiji

Prigodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velike Gospe, u srijedu 15. kolovoza, u poslijepodnevnim satima misno slavlje u župi Uznesenja Marijina u Pagu – u drevnom paškom svetištu Gospe od Starog Grada predvodio je vojni ordinarij u RH Jure Bogdan. Na misnom slavlju su koncelebrirali uz župnika don Gašpara Dodića i drugi svećenici. 

Slavlje je započelo svečanom procesijom s čudotvornim Gospinim kipom u svetištu Gospe od Staroga Grada do zborne crkve Uznesenja Marijina u Pagu gdje je slavljena misa. Uz brojne vjernike s otoka, i one s obale, svečanom misnom slavlju nazočili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Paga Ante Fabijanić i brojni drugi predstavnici društvenog i političkog života. Svečanu procesiju i misno slavlje animirali su župni zbor Uznesenja Blažene Djevice Marije i policijska klapa sv. Mihovila iz Splita.

Biskup Bogdan svoju homiliju započeo je svetopisamskim riječima: “Znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena zaodjenuta suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda (Otk 12,1-6a). Tako sveta liturgija u svojoj ulaznoj pjesmi na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo časti Presvetu Djevicu. 

U tome tekstu pred nama otvara dramatična scena borbe između žene zaodjenute suncem, kojoj je mjesec pod nogama a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda i koja trudna viče u porođajnim bolima i mukama rađanja, te Zmaja velika, ognjena, sa sedam glava i deset rogova; na glavama mu sedam kruna, a rep mu povlači trećinu zvijezda nebeskih, zmaja koji stade pred Ženu koja imaše roditi da joj, čim rodi, proždre Dijete. Scena je to, u kojoj se, sučeljavaju svjetlo života i tama smrti, proslava i poraz, uzdignuće i pad…”

Biskup Bogdan nadalje je istaknuo kako je Bog bezgrešnu Djevicu Mariju, Majku svoga Sina, tijelom i dušom uznio u nebesa. To je otajstvo koje danas slavimo, to je istina vjere koju, kao sinovi i kćeri Katoličke Crkve ispovijedamo, to je stvarnost kojoj se danas tako duboko radujemo!

Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo je povijesna istina! To je stvarnost koja se tiče svih nas koji u Krista Isusa vjerujemo! U Marijinu uznesenju dušom i tijelom na nebo gledamo puno ostvarenje te naše najdublje i najvažnije težnje, težnje koja osmišljava sav naš život, koja ga obasjava jedinstvenim, ničim zamjenjivim i usporedivim svjetlom, žarko želeći da Gospodin i s nama učini ono što je već učinio s Marijom.

Pozivajući da slijede primjer Blažene Djevice Marije biskup je rekao: „Postignuće te svrhe i toga cilja, što je Marija ostvarila, iziskuje napor, iziskuje hrabru i trajnu budnost i borbu… Ona se odvija oko nas i u nama, u našim srcima. Boj je to protiv zla i grijeha, boj između svjetla života i tame smrti, boj u kojemu Zmaj veliki, Stara zmija – imenom Đavao, Sotona, zavodnik svega svijeta (Otk 12, 9) ne prestaje na nas nasrtati, zavoditi nas i napadati. Napada nas i otvoreno i skriveno i javno i suptilno bezočno oskvrnjujući dostojanstvo ljudske osobe. 

Diktatura relativizma, omotana u lijepi celofan s primamljivim krilaticama poput progresa, ljudskih prava, sekularnosti, slobode, preuzima sve više inicijativu na svim područjima ljudske savjesti, na područjima etike i morala što ima teške, razorne posljedice za suvremenog čovjeka. Napada nas napadajući naše obitelji, želeći ih razoriti. Napada na brak kao zajednicu muškarca i žene koju je Bog kao takvu od početka predvidio, uzdižući ju na dostojanstvo sakramenta. Napada na majčinstvo i na očinstvo. Napada nas u raznim rodnim teorijama i ideologiji koja želi izbrisati naravne i od Boga Stvoritelja usađene razlike između muškarca i žene.

Napada na novi, na još nerođeni život, želeći ga proždrijeti i prije nego ugleda svjetlo Božjeg dana. Napada na naše mlade nudeći im lažne načine lagodnog života, života bez žrtve, života egocentrične samodostatnosti u kojoj nema mjesta za drugog čovjeka, a još manje za Boga. Panem et circenses (kruha i igara!) govorili su stari Rimljani. Napada na naše starije i nemoćne osobe želeći i njih proždrijeti prije prirodnog kraja njihova života, nudeći im u eutanaziji tzv. potpomognutu smrt. 

Napada sve nas Kristove vjernike, napadajući sveti Božji zakon i crkveni nauk koji Crkva neumorno promiče, naučava, brani i branit će sve do konca svijeta… Napada nas taj stari čovjekoubojica od početka, lažac i otac laži (Iv 8, 44) mnogovrsno i u tomu se nikada ne umara.”

Na kraju propovijedi biskup Bogdan je istaknuo: „Istina, vječna istina, vjere je ova: Krist je svojim djelom spasenja konačno pobijedio ovu lukavu staru zmiju, no borba s njom još nije prestala. Ona još traje i trajat će sve do konca vremena, do konačne pobjede svetih. Svatko od nas u toj mučnoj i ponekad vrlo teškoj borbi treba, poput samoga Krista, podnijeti svoj dio. 

U tomu nas pomaže naša vjera u Krista Gospodina, snaga njegovih svetih Otajstava i majčinska pomoć Blažene Djevice Marije koja iz nebeske slave ne prestaje zagovarati i štititi sve one koji su se svrstali u redove njezina Sina. Pobjeda je njihova, pobjeda je naša, ako ostanemo s njime i u njemu, jer pobijediti možemo samo snagom Jaganjčeve krvi i riječju svojega svjedočanstva, ne ljubeći života svoga – sve do smrti (usp. Otk 12, 11).”

Biskup Bogdan potaknuo je na molitvu: „Molimo se, draga braćo i sestre, molimo se bez prestanka i s pouzdanjem, da ne malakšemo na putu vjere i predanja Bogu, da hrabro ustrajemo u borbama života koje svakodnevno vodimo protiv grijeha, da odolimo svim napadima Zloga koji nas želi odvojiti od Krista i njegove Crkve, kako bismo, po zagovoru Blažene Djevice Marije na nebo uznesene, svi jednom prispjeli k slavi uskrsnuća.”

Izvor: MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content