Nuncij Eterović: Imamo pravo nazivati Mariju Kraljicom Hrvata

Papinski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović predvodio je na svetkovinu Uznesenja Marijina, u srijedu 15. kolovoza, središnje euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Jeronima u rodnoj župi u Pučišćima na otoku Braču.

Na slavlju Marijine svetkovine okupili su se brojni vjernici, među kojima i gosti koji se nalaze na odmoru, moleći i pjevajući za osobne i obiteljske potrebe. Gospin kip za tu je prigodu bio postavljen u podnožju središnjega oltara na štovanje vjernicima. Slavlje Velike Gospe u toj je župi od posebnoga značenja, jer je prva župna crkva, podignuta na Botku u 15. stoljeću, bila posvećena upravo Uznesenju Marijinu na nebo.

„Veliča duša moja, Gospodina. Tim riječima Marija hvali Gospodina za velika djela koja joj je učionio. I mi ponavljamo te riječi slaveći Veliku Gospu. Hvalimo Gospodina zbog Marije i s Marijom, svjesni da je Bog u nama osobno i u našoj župnoj zajednici učinio velebna djela te je spreman nastaviti davati nam milosti”, rekao je nadbiskup Eterović uvodeći Božji puk u središnje slavlje svetkovine.

„Ima jedna mala gospa Marija, Što sve mi draža biva što je starija. Jer ona me je prvog trudno rodila, Za ručicu me slabu prva vodila. Prva me na ovom svijetu volila, Prva se za mene Bogu molila, Kupala me suzom, Bog joj platio, Anđeo joj suzom suzu vratio, Dojila me mlijekom svoje ljubavi, Učila me ovaj jezik ubavi, Kojim ću i onda slatko tepati, Kada ću za plotom možda krepati. Samo tebe volim, draga nacijo, Samo tebi služim, oj, Kroacijo, Što si duša, jezik, majka, a ne znamen, Za te živim, samo za te, amen”, tim riječima hrvatskoga pjesnika Antuna Gustava Matoša nadbiskup je započeo homiliju, ustvrdivši kako je pjesnik kroz stihove na izvrstan način povezao ljubav prema majci i prema domovini. 

Primijetio je kako svatko osim biološke majke i domovine, za majku ima i Mariju čije je slavlje, kako je rekao, od posebnoga značenja za župnu zajednicu u Pučišćima. Potaknuo je vjerni narod da slaveći Marijino Uznesenje na nebo mole za biološku majku, Domovinu i nebesku majku Mariju.

„Blaženu Djevicu Mariju Isus nam je ostavio kad je umirao na križu. Apostolu Ivanu je rekao: ‘Sinko, evo ti majke’, a Mariji ‘Majko, evo ti sina’. Zahvalni smo Gospodinu što nam je dao svoju Majku za našu Majku. Marija je Isusova Majka. Marija je naša Majka. Slavimo danas Mariju zbog njezine proslave, njezina uznesenja. I zato je nazivamo Velika Gospa”, poručio je papinski nuncij.

Osvrnuvši se na povijest nastanka svetkovine, pojasnio je da je tu vjersku istinu kao dogmu proglasio papa Pio XII. 1950. godine. „Ta je vjerska istina bila raširena u cijeloj Crkvi i prije proglašenja dogme. To svjedoči i naša pučiška župa u kojoj je prva crkva na Botku, podignuta 1482. godine, bila posvećena Velikoj Gospi. Naša župna zajednica slavila je Mariju puno prije proglašenja same dogme”, podsjetio je nadbiskup. 

Govoreći o važnosti Marije za kršćanski život ustvrdio je kako Marija kao dobra Majka okuplja svoj narod, okuplja ih u zajednicu i brine se o njima. „Marija nas sve danas okuplja, okuplja nas u župsku zajednicu, okuplja nas kao zajednicu u kojoj smo povezani vjerom u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Marija je zaštitnica naše župne zajednice, Ona nas vodi prema izvoru svoje slave i svetosti – Isusu Kristu. Ona nas vodi prema Isusu koji je jedini Put, Istina i Život”, poručio je nuncij, primijetivši kako se ta slika povezanosti Marije i Isusa najbolje izražava u brojnim Marijinim kipovima s Isusom u naručju.

Potaknuo je okupljene vjernike na zahvalnost riječima: „Zahvalimo Gospodinu na velikom daru Marije uznesene na nebo. Zahvalimo mu što smo članovi njegove svete, katoličke i apostolske Crkve. Zahvalimo na daru vjere koji su nam predali naši preci pred više od pet stoljeća. Hvalimo Mariju koja je uvijek bila majka svih nas, osobito u teškim trenucima naše župske, ali i domovinske povijesti”, primijetio je nadbiskup Eterović.

Govoreći o povezanosti Marije i Hrvata te velikoj ljubavi hrvatskoga naroda prema Mariji, nadbiskup je podsjetio na riječi kipara Ivana Meštrovića: „Naša zemlja sačuvala je uspomene naše, a naša Gospa lozu našu”. Ustvrdio je pritom kako su tijekom burne domovinske povijesti mnogi htjeli uništiti naše svetinje.

„Imamo pravo nazivati Mariju Kraljicom Hrvata. Ima nešto u toj povezanosti Marije i hrvatskoga naroda o kojoj govori naš kipar. To možemo osjetiti. O tome svjedoče i brojna Marijina svetišta u našoj domovini. Marija je uvijek bila svjetionik, zvijezda mora koja je označavala pravi put prema Isusu, prema istini, ljubavi, milosti i praštanju. Neka i nadalje tako ostane. Neka nam Marije pomogne da susretnemo Isusa Krista”, zaključio je nadbiskup.

Slavlje Velike Gospe završilo je svečanim ophodom Božjega puka s kipom Gospe od ružarija ulicama mjesta i po obali koji su na ramenima ponijeli pripadnici Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Pučišća. Na misi i u svečanoj procesiji s mnoštvom vjernika pjevanje je predvodio župni zbor Sv. Jeronima pod ravnanjem s. Danijele Mihić. Slavlje svetkovine završilo je pred župnom crkvom pjevanjem nacionalne himne Lijepa naša.

Izvor: MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content