Smotra klapa i koncert klape Šufit u čarobnom ambijentu uz rijeku Žrnovnicu

Tradicionalna smotra klapa u Žrnovnici glavni je godišnji kulturno-glazbeni događaj u ovom podmosorskom mjestu. Održava se od ljeta 2010. godina, a smotru je pokrenula klapa Sveti Florijan, samo mjesec dana nakon apsolutne pobjede na 50. Splitskom festivalu s pjesmom “Kako ću joj reć da varin“.

Prve četiri godine smotra se održavala u popularnoj “Bašti” u samom centru mjesta, a nakon toga preselila je u veličanstveni ambijent uz povijesnu Antoničinu (Benzona) mlinicu, na tamošnjem izletištu uz rijeku Žrnovnicu. O atraktivnosti ove lokacije govori činjenica da su upravo tu snimane scene za planetarno popularnu seriju Igra prijestolja.

Nakon smotre koncert klape Šufit

Deveta smotra klapa u Žrnovnici dogodit će se nakon blagdana Velike Gospe, u utorak (21. kolovoza) s početkom u 20:30. Novost ovogodišnjeg klapskog događaja je da nakon smotre slijedi samostalni koncert klape Šufit. Cijena ulaznica je 30 kuna.

Smotre klapa u Žrnovnici organizira udruga Žrvanj koja kroz smotru klapa promovira žrnovačku kulturu, tradiciju, ali i ekologiju. Svake se godine na smotri, za koju organizator nastoji da bude originalna i drugačija, predstavljaju žrnovački običaji, a tako će biti i ove godine.

Ove godine nastupaju muške klape: Kamen (Kamen), Šufit (Split), Stobreč (Stobreč), Žmul (Omiš) i Praska (Podstrana) te ženska klapa Luše iz Splita. Tako će publika u Žrnovnici uživati u izvornoj klapskoj pjesmi u izvedbi renomiranih klapa; od legendarne klape Kamen do ovogodišnjih pobjednica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu po izboru publike – klape Luše.

Pobjednika određuje – dužina pljeska!

Svake godine smotru posjeti velik broj posjetitelja iz Splita i raznih dijelova Dalmacije, što je dokaz da je ovaj događaj prepoznat od strane ljubitelja izvorne klapske pisme i publike. Smotra u Žrnovnici jedinstvena je i po tome što se nakon nastupa svih klapa spontano formiraju dvije sasvim nove klape koje bez ikakve pripreme moraju otpjevati po jednu poznatu izvrnu klapsku pjesmu, a pobjednika određuje publika dužinom pljeska.

Ovog utorka dođite u Žrnovnicu i uživajte u izvornoj klapskoj pismi uz žubor osvježavajuće rijeke!

Izvor: dalmacijadanas.hr

Odgovori

Skip to content