U Splitu obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima predstavnici Grada Splita i Županije splitsko-dalmatinske položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred tvrđave Gripe. Odajući počast žrtvama nedemokratskih režima 20. stoljeća gradonačelnik Andro Krstulović Opara naveo je kako je u rujnu 1991. godine na mjestu tvrđave Gripe hrabra Hrvatska vojska dokinula totalitarizam.

„Naš grad prepun je rana koje smo nekako pustili da odu u zaborav. Jedna od tih rana je na ovome mjestu gdje su fašisti uništavali one koji su bili za slobodu i protiv fašizma. Kasnije dolazi Narodnooslobodilačka vojska. Moji djed i baka, koji su živjeli svega stotinjak metara od ovog mjesta, nisu htjeli govoriti o kricima i pucnjevima koji su odavde dopirali nakon listopada 1944. godine. Oko 350 ljudi je noć pojela. O tim ljudima ne znamo ništa.

Jesmo li dostojni života u slobodi ako negiramo i zaboravljamo te brojne rane? Danas govorimo o odnosu naše savjesti prema žrtvama fašizma i komunizma. Na nama je da budemo stalno svjesni i da ne dopustimo da se takvo nešto ikada više ponovi“, poručio je, među ostalim, gradonačelnik Krstulović Opara pozvavši znanstvene djelatnike i povjesničare da osvijetle prošlost, bez čega nećemo doći do prave istine. Zamjenik župana Ante Šošić kazao je kako je 20. stoljeće istodobno donijelo veliki tehnološki iskorak i napredak, ali i ratove te totalitarizme koje su nanijeli mnogo zla ljudskoj civilizaciji.

Današnjem obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, saborski zastupnici, potom županijski i gradski vijećnici, don Vjenceslav Kujundžić, te predstavnici udruženja logoraša.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content