Josip Jović: Tko je najveći krivac Hajdukove agonije

Ovogodišnju je sezonu Hajduk počeo na najgori mogući način. Velika očekivanja i veliko zanimanje navijača u totalnom su raskoraku u odnosu na rezultate na terenu. Pitanje je dana: tko je svemu tome krivac? Do sada su se razlozi slabog uspjeha kluba proteklih godina tražili u Nogometnom savezu, u Mamiću, Šukeru, Dinamu, sucima i u bogtepitaj kome sve ne.

Sada je svima jasno kako je sve to bila šuplja, politikantska priča. U tebi je propast Jeruzaleme. Publika je nakon posljednjeg poraza od Gorice batinama prijetila igračima. Ali batine ništa ne bi pomogle. Ne možeš batinama natjerati nekoga da odsvira Odu radosti. Ni najbolji trener ne može ništa napraviti ako ima skromnu momčad. Upravi je primarni cilj preprodaja igrača i preživljavanje od danas do sutra uz astronomske nagrade koje su sami sebi odredili. Nadzorni je odbor skupljen zbrda zdola slučajnim izborom nekompetentnih ljudi. A „Naš Hajduk” kao navijačka udruga s nekolicinom samozvanih svojih lidera, iako nije većinski vlasnik, preuzela je glavnu riječ u upravljanju.

Svi, dakle, snose dio krivnje, sve je to nekako nakrivo nasađeno, ali pravi, ključni i temeljni krivac je sedmadesetpostotni vlasnik kluba, a to je Grad Split. On je pod firmom nemiješanja politike u šport posve neodgovorno i neshvatljivo, a radi podilaženja masi, prepustio sve ovlasti jednoj navijačkoj skupini ili točnije dvojici, trojici nepozvanih koji nastupaju u ime te navijačke skupine.

No, ovdje se ne radi o odnosu politike i športa, već o odnosu vlasnika i njegova vlasništva. Grad bi po ovoj logici mogao reći da ne želi politizaciju školstva pa upravljanje školama prepustiti djeci i roditeljima, ili da ne želi politizaciju čistoće pa opet upravljanje prepustiti građanima, itd.

Bila je ovih dana najavljena ostavka Nadzornog odbora, ali se to nije dogodilo. Uočena je velika sinkronizacija nastupa Nadzornog odbora i Našeg Hjaduka, čiji se predstavnici nemilice obrušavaju na svakoga tko ima kakvu kritičku primjedbu na njegov rad i postojanje, uz uvrede i prijetnje sudskim tužbama. Izbori će se održati u redovom roku, tj. u prosincu ove godine. Što će se tada dogoditi? Pa ništa.

Izbori po istom modelu navijačke demokracije donijet će isti rezultat. Opet ćemo imati nekompetentne upravljačke strukture koje će prvenstveno voditi računa o sebi, a kad zaškripi tu je dobri stari Grad. Pravo je rješenje da Grad kao vlasnik preuzme svoje vlasništvo u svoje ruke, da postavi Nadzorni odbor od ljudi koji se razumiju u šport i u biznis i koji će biti odgovorni vlasniku. Drugo je rješenje prodaja kluba jednom ili skupini poduzetnika, za što bi postojao interes. Jer, Hajduk s ovakvom publikom, s velikim renomeom, s dobrom omladinskom školom i s dugoročnijim planiranjem ima sve uvjete poslovati kao uspješno poduzeće i uspješan športski kolektiv.

Izvor: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content