Nadbiskup Devčić: Ne bojte se govoriti o uzvišenim kršćanskim idealima

Vjeroučitelji Riječke nadbiskupije tradicionalni Katehetski dan uoči početka školske godine ove su godine proslavili su na drukčiji način. Okupljeni 26. kolovoza u Velikoj dvorani riječkog Ordinarijata, stotinjak vjeroučiteljica i vjeroučitelja te odgajateljica i odgajatelja u vjeri umjesto uobičajenog stručnog predavanja svjedočilo je igrokazu koji je pokazao kako se na drukčiji način može evangelizirati.

Igrokaz „Katolički supertalnet” osmislila je i izvela skupina vjeroučitelja okupljenih pod nazivom Riječki evangelizacijski tim, a u njemu su u ležernom ozračju, s puno humora, pjesme i plesa, predstavili razne načine kojima je moguće prenositi vjeru. Sve je završeno molitvom koju je predvodio fr. Ivan Dominik Iličić. Nakon susreta u Ordinarijatu, pod misom u katedrali Sv. Vida 29 vjeroučiteljica i vjeroučitelja dobilo je kanonski mandat za poučavanje vjeronauka u školi.

Okupljene su na početku susreta pozdravili predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević te riječki nadbiskup Ivan Devčić. Predstojnica je podsjetila na dva velika izazova koji stoje pred vjeroučiteljima u ovoj školskoj godini. Prvi je promocija Rijeke u sklopu projekta Rijeka prijestolnica kulture 2020. godine, kojemu će svoj prilog dati i Riječka nadbiskupija programom koji pripremaju vjeroučitelji. 

„Drugi je izazov kurikularna reforma čija je provedba započela u nekim školama”, rekla je Rukavina Kovačević. „Neki od vas rade u tim školama i imat će priliku u tome aktivno sudjelovati. Ne zaboravimo da je geslo reforme „Škola za život”, a vjeronauk je sigurno predmet na koji se taj naslov najbolje može primijeniti.”

Nadbiskup Devčić učitelje je ohrabrio da s novim žarom krenu u novu školsku godinu. „Ne bojte se izazova, jer svaka je školska godina po nečemu izazovna, svaka donosi nekakve promjene. Želim vam stoga da i ove godine prihvatite te izazove i nastavite odgajati djecu u vjeri da postanu ljudi koji će vjeru živjeti i svjedočiti”, rekao je nadbiskup vjeroučiteljima.

Nakon susreta u Ordinarijatu vjeroučiteljice i vjeroučitelji te odgojiteljice i odgojitelji u vjeri slavili su misu u katedrali Sv. Vida. Slavlje je predvodio nadbiskup Devčić te pod misom podijelio kanonske mandate, neke trajne, a neke na godinu dana, za 29 vjeroučiteljica i vjeroučitelja. Riječima „Primi ovaj mandat uime Crkve koja te šalje. Riječ koju naviještaš i poučavaš i sam živi”, nadbiskup je svakome ponaosob svečano uručio mandat.

„Potrebna nam je Božja pomoć i mudrost kako bismo svako djelo koje započnemo što bolje izvršili”, rekao je nadbiskup u propovijedi podsjećajući na razloge toga tradicionalnog okupljanja uoči početka školske godine. Podsjetio je vjeroučitelje na njihovu zadaću da prenošenjem vjere koju Crkva propovijeda pomognu mladima da ne budu zavedeni krivim naucima i idolima kojih je danas, kao i u prošlosti, mnogo. „Ne bojte se govoriti o uzvišenim kršćanskim idealima”, poručio je nadbiskup.

Izvor: MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content