Sveta Margaret Ward

Današnja sveta zaštitnica Margaret Ward rodila se u engleskom gradiću Congletonu (grofovija Cheshire). Potjecala je iz dobre kuće i jedno vrijeme boravila kao počasna dama kod obitelji Whittle u Londonu.

Uhićena je za vladavine Elizabete I. jer je pomogla katoličkom svećeniku, ocu Williamu Watsonu u bijegu iz zatvora Bridewell. Prigodom posjeta prokrijumčarila mu je uže i pomagala mu nakon bijega. Nagovorila je lađara, Irca Johna Rochea da nabavi bjeguncu čamac i da zamijeni s njim odjeću. Uhvaćeni su, zatvoreni, bičevani i mučeni. Kad je Margareti ponuđeno da otkrije gdje se skriva otac Watson i da se odrekne katoličke vjere, odbila je. Priznala je da je pomogla svećeniku s radošću „jer je oslobodila nevino janje iz ruku krvožednih vukova“.

Obješena je i raščetvorena na današnji dan, 30. kolovoza 1588, na londonskom stratištu Tyburn zajedno s još četvoricom mučenika, među kojima je bio i njezin pomagač, blaženi John Roche. Štuje se kao jedna od četrdesetoro mučenika Engleske i Walesa. Blaženom ju je proglasio 1929. papa Pio XI, a svetom 1970. papa Pavao VI. Zaštitnica je mučenika i žrtava torture, a njezinim imenom nazvane su mnoge škole i župe u Engleskoj. Uz Margaret Ward Crkva danas slavi još dvije engleske mučenice, svetu Margaret Clitherow (“biser Yorka”) i svetu Anne Line.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Odgovori

Skip to content