Papina kateheza: Koliko samo svijet treba revoluciju ljubavi i nježnosti

U današnjoj katehezi na općoj audijenciji papa Franjo osvrnuo se na svoje dvodnevno apostolsko putovanje u Irsku u prigodi Svjetskog susreta obitelji. Svojom sam prisutnošću, rekao je Papa na početku kateheze, želio prije svega utvrditi kršćanske obitelji u njihovu pozivu i poslanju. 

Osvrćući se na temu Susreta, „Evanđelje obitelji – radost za svijet”, rekao je kako su obitelji pozvane učiniti da posvuda blista evanđeoska radost, šireći svijetom Kristovu otkupiteljsku ljubav. Crkva je obitelj obitelji i kao jedno tijelo podupire te svoje stanice u njihovoj nezaobilaznoj ulozi u razvoju pravednog i solidarnog društva, istaknuo je Sveti Otac.

Kao svijetle točke ovih dana istaknuo je svjedočanstva bračne ljubavi koja su davali bračni parovi svih životnih dobi. Njihove su nas priče podsjetile da je bračna ljubav posebni Božji dar, ali dar koji se svakodnevno treba njegovati u „kućnoj crkvi” a to je obitelj. Koliko samo svijet treba revoluciju ljubavi, revoluciju nježnosti, koja će nas spasiti od današnje kulture prolaznog! A ta revolucija započinje u srcu obitelji, istaknuo je Papa, dodavši kako je kršćanski brak, kao sakramentalni savez koji se temelji na Kristovoj vječnoj ljubavi prema Crkvi, nepresušno vrelo milosti za rast u ovoj čistoj i trajnoj ljubavi na koju smo pozvani.

Ovaj moj posjet Irskoj, osim velike radosti, nužno je bio opterećen i bremenom boli i ogorčenosti zbog velike patnje koju su u toj zemlji prouzročili različiti oblici zlostavljanja maloljetnika također od članova Crkve, kao i činjenicom da se crkvene vlasti nisu znale u prošlosti uvijek na odgovarajući način uhvatiti u koštac s ovim zlodjelima, rekao je u nastavku Papa, istaknuvši kako je u više navrata uputio molitvu Gospodinu „za oproštenje za te grijehe i sablazan i izdaju koju su doživjeli mnogi članovi Božje obitelji”.

Svjetski susret obitelji u Dublinu bilo je proročko, utješno iskustvo mnogih obitelji koje se predano zalažu na kršćanskom putu braka i obiteljskog života; obitelji učenica i misionarki, koje se stavljaju u službu kao kvasac dobrote, svetosti, pravde i mira za svijet, rekao je Papa.

Ne zaboravimo mnoge obitelji – a zaista ih je mnogo – koje njeguju obiteljski život, podižu djecu, s vjernošću, u kojima jedni od drugih traže oproštenje kad se jave problemi. Zaboravljamo jer je danas u modi u revijama, u novinama, govoriti ovako: „Ovaj se razveo od ove… Ova se rastala od ovoga… I rastava…”. Ali molim vas: to je ružno. Istina je: poštujem svakoga, moramo poštovati osobe, ali ideal nije rastava, ideal nije razvod, ideal nije razaranje obitelji. Ideal je ujedinjena obitelj. Samo tako naprijed: to je ideal!, istaknuo je Papa.

U sklopu pozdrava na različitim jezicima na današnjoj općoj audijenciji u Vatikanu Papa je pozdravio svećenike, nastavnike, sjemeništarce i maturante katoličkih gimnazija iz Požeške biskupije zajedno s njihovim biskupom Antunom Škvorčevićem.

Papa Franjo uputio je pozdrav hrvatskim hodočasnicima okupljenim na današnjoj općoj audijenciji u Vatikanu.
Od srca pozdravljam hrvatske hodočasnike, a osobito svećenike, nastavnike, sjemeništarce i maturante katoličkih gimnazija iz Požeške biskupije, zajedno s njihovim biskupom Antunom Škvorčevićem. Dragi mladi prijatelji, susret sa živim Gospodinom u sakramentima neka ražari vaša srca kako biste oduševljeno svjedočili svoju vjeru i ljubili bližnje. Hvaljen Isus i Marija!, rekao je Papa u pozdravu.

Izvor: MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content