Vesna Balenović: Okupili su se oni koji kriminal nikad nisu prijavili, da sroče zakon za heroje koji su kriminal prijavili!

Zakon o zaštiti zviždača sastavljaju oni koji su na naša brojna upozoravanja da smo nezaštićeni, proganjani, zlostavljani i da su nam životi i zdravlje ugroženi, odgovarali da je Zakon o zaštiti zviždača nepotreban. Tvrdili su da su zviždači zaštićeni i više nego je potrebno. Govorili su nam da Hrvatska ima i previše zakona koji štite zviždače, do mjere da se zakoni po nekim pitanjima zaštite višestruko preklapaju. Ispalo je gotovo kao da svakog pojedinog zviždača štiti poseban tim specijalaca, koji ga u stopu prati dok džogira, dok se kupa u bazenu svoje velebne vile, dok kao poseban uzvanik ide pogledati kakvu glamuroznu predstavu npr. na Brijunima ili kakvu promociju ili modnu reviju. Dok zviždači u pravom životu doslovno skapavaju u neimaštini i skrivaju djecu pred bahatim kriminalcima koje su prijavili, dok se sa zviždačima obračunavaju lažnim dijagnozama, izvanrednim otkazima, orkestriranim sudskim progonima, ili još groznije snajperskim hitcima na osami, neke političke dodvorice koje grade karijeru na muci zviždača, sastavljanjem Zakona kroje sudbinu zviždača i sudbinu svih onih koji jesu ili će tek postati žrtve kriminalaca uklopljenih u svim društvenim razinama – rekla je predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović.

Ignoriraju zviždače, a o njima sastavljaju Zakon

Da će pri sastavljanju prijedloga Zakona o zaštiti zviždača  ignorirati zviždače i stožernu udrugu koja ih okuplja dalo se naslutiti već u svibnju ove godine, kada je Ministarstvo pravosuđa organiziralo Okrugli stol na temu „Zakonodavni okvir i praksa u zaštiti zviždača“. Tom prilikom pozvani su predstavnici  gotovo svih državnih tijela koja u svom nazivu imaju naznačenu borbu protiv kriminala i korupcije, te brojne delegacije iz naše Regije. Organizatori skupa zaboravili su pozvati jedino naše hrvatske zviždače, zbog čije zaštite su se svi i okupili. Vjerojatno su pojedinci u uzletu svojih karijera zaradili po koji bod u očima vodstva Europske komisije, ali među  hrvatskim zviždačima njihov performans ostao je na žalost neprimijećen – rekla je Balenović.

Puna su im usta zviždača, a da ih nikad nisu iskreno primili, nikad im pomogli i za rješavanje njihovih problema, osim podsmjeha i ponižavanja, nisu nikad izdvojili niti minutu vremena. Zakon nije pisan da bi njime štitili zviždače, već da se u Bruxellesu prstom ne upire u naše političko vodstvo, pod neugodnim optužbama da smo jedina  europska država koja dozvoljava progon zviždača i da sudbinu zviždača Hrvatska država prepušta slobodnoj volji sudaca koji se nerijetko i radije priklanjaju moćnicima nego nezaštićenim i poštenim građanima. Pravosuđe koje sad donosi Zakon i prije deset godina bilo je pod vodstvom istog ministra. Da  je Ministar ovu inicijativu pokrenuo u svom prvom mandatu, brojne zviždače i njihove obitelji poštedio bi patnje, a kriminalce obeshrabrio u pljačkaškom pohodu nad Hrvatskom.

Tako dugo dok sukreatori Zakona o zaštiti zviždači ne budu zviždači, ovaj Zakon neće predstavljati njihovu  vjerodostojnu zaštitu, već samo paravan. Prisutnost zviždača u Radnoj skupini omogućila bi izradu takvog prijedloga Zakona koji više nikad ne bi dopustio da se bilo kome ponovi sudbina postojećih zviždača – rekla je Balenović.

Važno je znanje i životno iskustvo zviždača

Često smo svjedočili da su pravosudna i druga državna tijela štitila kršitelje zakona, a sustavno i orkestrirano progonila zviždače. Sada je  taj isti ustroj pod pritiskom EU sastavio prijedlog Zakona o zaštiti zviždača, a da pri tome nije ni u čemu koristio iskustva zviždača, niti konzultirao zviždače. Takav sustav preko noći se prometnuo u zaštitnike zviždača?! Veoma neuvjerljivo!  O kreiranju Zakona o zaštiti zviždača odlučuju razni karijerni pravnici, tajnici, načelnici i ravnatelji, koji van tepiha svojih ureda grubljom podlogom nisu kročili. Okupili su se oni koji kriminal nikad nisu prijavili, da sroče Zakon za heroje koji su kriminal prijavili! Dobro je znati pravnu regulativu, ali je pri sastavljanju ovako specifičnog  Zakona barem jednako, ako ne i važnije znanje i životno iskustvo zviždača u borbi protiv kriminalaca i lopova.

Novi Zakon apsolutno će riješiti probleme svih zviždača, ali ne na način na  koji to od njega očekuju pošteni građani. Novi Zakon kako je sastavljen, destimulirat će bilo koga da uopće prijavi kriminal, pa neće niti imati koga štititi. Tako će se Hrvatska država riješiti zviždača, ali i negodovanja kriminalaca, jer će ih samo tako sročen Zakon o navodnoj zaštiti zviždača poštedjeti prijavljivanja i mogućeg preseljenja  iz krađom stečenih vila i jahti u Remetinec, Lepoglavu ili Bilice – rekla je Balenović.

Domovina  ostaje dobra samo političarima, lopovima i pljačkašima

Zakon o zaštiti zviždača nije pravni instrument kojim bi se u budućnosti štitilo samo zviždače. Pravni je to instrument kojim bi se trebala štititi cijela Hrvatska od agresivnog i organiziranog kriminala. Izostanak adekvatne zaštite zviždača, imao je za posljedicu bujanje kriminala i korupcije, osiromašenje građana i konačno iseljenje stotina tisuća mladih iz Hrvatske. Nije li najveća sramota političkog vodstva da su mladi koji trebaju predstavljati našu budućnost, zbog svega navedenog prinuđeni dom tražiti i svijati ga negdje drugdje po bijelom svijetu, a ne u svojoj domovini, koja ostaje dobra samo političarima, lopovima i pljačkašima.

Predsjednica udruge Zviždač

Vesna Balenović

Odgovori

Skip to content