Nadbiskup Barišić za HKR: Ako nas išta povezuje, spaja to je obitelj

  • Written by:

Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji nije samo crkveni događaj, njime se želi umrežiti i ostale koji brinu o obitelji, istaknuo je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija u kojoj je govorio o tome susretu koji će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu.

„Htio sam da ovaj susret bude proširen ne samo unutar Crkve već da to bude susret koji zahvaća naše društvo. Zato smo u počasni odbor stavili gradonačelnika Splita, Trogira, župana…. Želimo da svatko na svoj način, iz svoje uloge, odgovornosti, institucije, učini nešto da bi obitelj bila podržana, uvažena i zaštićena”, poručio je mons. Barišić. 

„Ako nas išta povezuje, spaja to je obitelj. Ona je zajednički nazivnik i zapravo ima dijaloško-ekumensku dimenziju”, istaknuo je splitsko-makarski nadbiskup. Mons. Barišić podsjetio je da su se tri godine pripremali za ovaj Susret i da su za njega spremni.

„Naše obitelji po župama od Trogira do Omiša, u Splitu, Solinu i u unutrašnjosti otvorile su vrata svoga doma i svoga srca i spremni su prihvatiti sve obitelji i hodočasnike. Ovo je događaj koji na svoj način preko obitelji obuhvaća i zahvaća čitavu domovinu”.

Na pitanje s kojom se nakanom organiziraju ovakvi Susreti, nadbiskup Barišić istaknuo je da budućnost dolazi kroz obitelj. „A danas je obitelj ugrožena i ostavljena sama, osamljena. Treba posvjestiti obitelji tko je i da se svi mi, i u društvu i u Crkvi osvjestimo koliko nam je obitelj važna i da pokušamo učiniti nešto”. Nadbiskup Barišić vjeruje da napor i trud koji su uloženi u Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji ne mogu imati kratak domet.

„Ovdje se priprema nešto za daleko duže i trajnije. I to je ono što nas raduje. Gledamo u budućnost u duhu gesla – obitelj izvor života i radosti”, rekao je nadbiskup.

Splitsko-makarska nadbiskupija domaćin je Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Središnji događaj susreta – svečano euharistijsko slavlje na Gospinoj livadi u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu, u nedjelju 16. rujna počinje u 10 sati. U suslavlju s ostalim biskupima i brojnim svećenicima, misu će predvoditi domaćin, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

Izvor: MISIJA / IKA

Skip to content