Ivan Ugrin: Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava – u sridu!

  • Written by:

Prije godinu dana, točnije u subotu 6. svibnja 2017., u gradu heroju Vukovaru trčala se viteška Sinjska Alka na kojoj je slavodobitnik bio alkar Ante Zorica. Bila je to simbolična manifestacija koja je u Vukovar dovela cijeli državni vrh, i predsjednicu i premijera, saborske zastupnike, ministre, gradonačelnike, nadbiskupa, fratre… 

Najsimpatičniji je ipak među svima bez sumnje bio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji se zahvalio Gradu Sinju i alkarima jer su “darovali ono najdragocjenije što imaju”, pokazavši koliko im znači Vukovar u kojeg su donijeli predivnu atmosferu. Sam Penava svojim držanjem i manirama u stilu one dobre znane “čvrsta desnica i oko sokolovo”, da je kojim slučajem obukao alkarsko odijelo, mogao je komodno istrčati alku.

Kako bi u toj zamišljenoj situaciji prošao vukovarski gradonačelnik, odnosno, koliko bi punata osvojio, možemo samo nagađati. Međutim, ono što je ovih dana poduzeo i najavio Ivan Penava, možemo alkarskim rječnikom proglasiti kao čisti pogodak u sridu.

Mirni prosvjed u Vukovaru

Naime, Penava je u subotu 8. rujna pozvao sve građane Vukovara i cijelu hrvatsku javnost na mirni prosvjed protiv sramotne šutnje institucija hrvatskog društva i kao izraz nezadovoljstva na procesuiranju ratnih zločina, najavivši da će se prosvjed održati u subotu 13. listopada u 14 sati na Trgu Republike u Vukovaru. 

“Želim da prosvjed bude miran, apolitičan, bez stranačkih obilježja, a za afirmaciju temeljnih ljudskih prava”, poručio je vukovarski gradonačelnik na konferenciji za novinare koju je organizirao dan prije skandaloznih izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Vučić je u nedjelju na Kosovu izjavio da je Slobodan Milošević bio veliki lider i da se u Kninu vije “šahovnica” koje ondje nikada nije bilo. 

O tom je Vučićevu govoru na svojoj facebook stranici nekadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Miro Kovač napisao kako “ono što je novo u govoru Aleksandra Vučića u Mitrovici jest da je, po prvi put kao predsjednik Srbije, jasno poručio Srbima na Kosovu i srpskom narodu u cijelini da su politika Velike Srbije i mit o ‘nebeskoj Srbiji’ propali, neuspješni koncepti. Štoviše, Vučić je priznao da je Srbija krivo procijenila svoj položaj u svijetu i svoj odnos prema Hrvatima, Bošnjacima i Albancima, i da je izgubila ratove koje je pokrenuo njegov prethodnik Slobodan Milošević.”

Penavin poziv na prosvjed u Vukovaru “poklopio” se na neki način s Vučićevom ostrašćenošću i potvrdio onu znanu da Vučić dlaku mijenja, ali zlu ćud nikako. Jednom četnik, uvijek ostaje to što u stvari jest.

Na subotnjoj konferenciji za medije Penava je podsjetio na brojne lokacije na kojima su počinjeni zločini, a to su: “Ovčara, Trpinjska cesta 33, dva autobusa odvezena 19. studenoga 1991. u Borovo Naselje s osobama zatim nestalim u Dalju, pekara na Drvenoj pijaci te Velepromet kao mjesta gdje su Hrvati, ranjenici, bolesnici, mučeni, izbodeni, isječeni, silovani, premlaćivani, a tko je zlostavljanja preživio, bio je strijeljan ili pogubljen pucnjem u glavu”.

HDZ ‘Penavi neće pakovati’

HDZ-ov vukovarski gradonačelnik, optužio je državne i pravosudne strukture za pasivan odnos prema istragama i procesuiranju ratnih zločina u Vukovaru i najavio prosvjed za kojeg se u vrhu HDZ-a nadaju da se ipak neće dogoditi. Ništa se neće dogoditi ni Ivanu Penavi, jer je njegov slučaj drugačiji od onoga donedavnog ličkog šerifa Dade Milinovića, koji je neki dan zbog nepoštivanja stranačke stege promptno najuren iz HDZ-a. 

Da je tome tako svjedoči reakcija političkog tajnika Lovre Kuščevića, potrčka predsjednika Andreja Plenkovića, koji je ekspresno objavio da “Penavi neće pakovati”. Iako je Ivan itekako “prozvao” i sadašnje HDZ-ove ministre, Dražena Bošnjakovića i Davora Božinovića, koji su se osjetili ponukanim da progovore kako institucije poput DORH-a rade svoj posao. Možete misliti kako ga rade, kad su, očigledno pod pritiskom etnobiznismena Milorada Pupovca, zakočene istrage o srpskim zločinima nad hrvatskim narodom u Vukovaru.

Čini se da je Penavino nezadovoljstvo krenulo početkom godine, kad je policijski inspektor Nikola Kajkić smijenjen s čela istražnog tima koji se intenzivno bavio zločinom na Ovčari. Službeni razlog suspenzije bilo je podmetanje lažnog dokumenta vezanog za istragu u spis, dok izvori i mediji skloni suspendiranom inspektoru, pa sad i Penava, tvrde kako je Kajkić “prerevno radio svoj posao”.

“Za taj Kajkićev odlazak s čela policijskog tima zna mali broj ljudi, ali me jako zanima koje su sve tu strukture umiješane, koji redatelji i scenaristi. Žrtva Vukovara, dakle i Ovčare, iznad je svih institucija i bilo koga, a u istraživanju tog zločina nema rezultata. Ako mi Vukovarci uistinu utvrdimo da se i u ovom slučaju, kao i do sada, radi o opstruiranju istrage, vjerujte mi, bit će problema”, još je u veljači kazivao Penava, komentirajući suspenziju Nikole Kajkića.

Pitanje Kajkićeve smjene potegnulo se i na konferenciji za medije u subotu 8. rujna u Vukovaru. Na novinarsko pitanje smatra li da je smjena policajca Nikole Kajkića zbog istraživanja zločina na Ovčari u veljači bila uvjet SDSS-a da podrži Plenkovićevu koalicijsku vladu, Penava je rekao da ne može procijeniti je li smjena bila potrebna ili ne. “No, onaj koji smjenjuje i postavlja mora za svoje poteze imati opravdanje u vidu rezultata rada”, istaknuo je vukovarski gradonačelnik. 

Kajkićev film ‘Ovčara – neispričana priča’

Dok je Kajkić bio na čelu predmeta Ovčara, ispitano je 300 svjedoka sa srpske strane, a policiji je prijavio četiri prijetnje smrću otkako je preuzeo slučaj. Uz to je Nacionalni sindikat policije, kojem je Nikola Kajkić na čelu, snimio film “Ovčara – neispričana priča”. Prema tvrdnjama braniteljskih udruga, Kajkićeva je istraga zaustavljena, a on suspendiran, nakon što je došao do saznanja da je sa zločinom na Ovčari povezan i SDSS-ov Đorđe Čurčić, već treći mandat na dužnosti zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije.

Kako bi održao ovu neprirodnu koaliciju, Plenković je žrtvovao policijskog inspektora Nikolu Kajkića, koji je ovog ljeta plakao pred kamerama nacionalnih televizija svjestan da je kao Hrvat izigran od onih koji bi trebali braniti prava prije svih hrvatskih građana u Republici Hrvatskoj. No, za mrvu vlasti mnogi su spremni žrtvovati sve, pa i ljude. Važan im je samo njihov smjer i način vođenja politike. Država i stranka su onakvi kakvim ih oni vide i nema cijene za njihovo uspinjanje prema bruxelleskim sinekurama.

“Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege. Stoga je nakon gotovo 10.000 dana šutnje vrijeme da zajedno postavimo jasne rokove institucijama poput Ministarstva pravosuđa, Glavnog državnog odvjetnika, sigurnosno-obavještajnih službi i MUP-a da procesuiraju odgovorne za zločine na svim razinama ili da svoje mjesto ustupe onima koji su to kadri učiniti“, poručio je Ivan Penava. 

Nakon što je vukovarski gradonačelnik prozvao državne institucije zbog nedovoljne aktivnosti u pitanju procesuiranja ratnih zločina iz Domovinskog rata i rješavanja sudbine nestalih te pozvao građane na miran prosvjed protiv takve situacije, priopćenjem se oglasila Samostalna srpska demokratska stranka Milorada Pupovca, koalicijski partner vladajućeg HDZ-a, koja se žestoko obrušila na ovu inicijativu. U priopćenju poručuju da im takav prosvjed nije prihvatljiv te kako “probleme trebaju rješavati institucije, a ne ulica”.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček (HKS) “u potpunosti” je podržao inicijativu gradonačelnika Ivana Penave da se 13. listopada u Vukovaru održi mirni apolitični prosvjed za temeljna ljudska prava, odnosno kao izraz nezadovoljstva radom hrvatskih državnih institucija na procesuiranju ratnih zločina.

Gdje je bio SDSS-ov dožupan Đorđe Ćurčić

Osvrnuo se na izjave vukovarskog SDSS-a o srpskim žrtvama u Domovinskom ratu, suglasio se da je svaki zločin za osudu, te prozvao SDSS da u njegovim redovima, na najistaknutijim dužnostima, sjede pojedinci koji “očigledno imaju određena saznanja o stradanjima Hrvata u Vukovaru”. 

“Zločin nikada nije poznavao nacionalnost i svaki zločin je za osudu, no zadnji koji bi se po ovom pitanju trebali očitovati su upravo čelni ljudi SDSS-a, s obzirom da upravo u njihovim redovima i to na najistaknutijim političkim funkcijama sjede pojedinci koji očigledno imaju određena saznanja o stradanjima Hrvata u Vukovaru. 

Jedan od njih je i aktualni dožupan Vukovarsko-srijemski Đorđe Ćurčić, koji je osobno nakon pada Vukovara bio na Ovčari, te zbog toga i bio na obavijesnim razgovorima pred nadležnim tijelima. Je li isti počinio kakvo kazneno djelo ili ne, na institucijama je da odluče, no žalosno je da je Ćurčić, iako već treći mandat obnaša dužnost dožupana, 20 godina šutio o tome”, priopćio je Pavliček.

Zato, na kraju, poruka za Ivana Penavu: Samo hrabro, ne boj se. I nemojte odustati od prosvjeda u Vukovaru, radi dostojanstva svake žrtve u obrani grada heroja i domovine nam Hrvatske. Neka ti je čvrsta desnica i oko sokolovo, junače.

Izvor: IVAN UGRIN/MISIJA

Skip to content