TwitterFacebookPinterestGoogle+

Hrvatski branitelji pokrenuli filmski festival na nacionalnoj razini

  • Written by:

Ususret Festivalu domoljubnog filma Gordan Lederer

Prošli tjedan, 7. rujna, u Jakovlju je održan radni sastanak organizatora, promotora i Umjetničko prosudbenoga vijeća Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer. Riječ je o originalnoj inicijativi proistekloj iz braniteljske populacije s ciljem da filmove domoljubnoga sadržaja približi najširoj publici, svojevrsnom „festivalu u gostima“. Organizatori su spremni obići svako mjesto u kojemu je Festival dobrodošao. U tom pogledu već imaju određeno iskustvo s predavanjima o Domovinskom ratu u osnovnim i srednjim školama, koja su uključivala i projekcije.

U konkurenciju FDF Gordan Lederer ulaze domaći i strani igrani i dokumentarni filmovi koje prema utvrđenim kriterijima prihvati Umjetničko prosudbeno vijeće Festivala.

Organizaciju su preuzele tri udruge: Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata – ogranak Grada Zaprešića s predsjednikom Dragutinom Poturicom, Udruga Zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara s predsjednicom Zoricom Gregurić i Udruga roditelja poginulih branitelja zaprešićkoga kraja s predsjednicom Biserkom Brašić.

Prve projekcije Festivala započet će u listopadu ove godine. Očekuje se da će Festival otvoriti gospođa Ana Lederer, supruga poginuloga snimatelja HRT-a Gordana Lederera. Festival će započeti 27. listopada 2018. projekcijama u Bistri. Projekcije će se nastaviti u ritmu petak – subota u Oroslavju, Jakovlju i Brdovcu. Festival se zatvara projekcijama u Zaprešiću 10. studenoga. Suorganizator Festivala je Zagrebačka županija, a partneri ovogodišnjega projekta su gradovi Zaprešić i Oroslavje, te općine Brdovec, Bistra i Jakovlje.

Ove godine u izbor su ušli filmovi „Štafeta smrti“ redateljice Nade Prkačin, „Dr. Franjo Tuđman junak Domovinskog rata“ redatelja Obrada Kosovca, „Krvava berba grožđa“ redatelja Antuna Ivankovića i Silvije Miroščenko, „Maribor najveće stratište Hrvata“ redatelja Romana Leljaka, „Ovčara“ redatelja Vladimira Andrića, „Jazovka“ redatelja Miroslava Mikuljana, „Broj 55“ redatelja Kristijana Milića i „1918.-2018.: Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj“ redatelja Jakova Sedlara.

Organizacijsko vijeće FDF Gordan Lederer djeluje u sastavu: Dragutin Poturica dragovoljac Domovinskoga rata i direktor Festivala, Marijan Capek vukovarski branitelj i žrtva srbijanskih koncentracijskih logora, Zorica Gregurić vukovarska braniteljica i Biserka Brašić, majka poginuloga hrvatskoga branitelja.

Umjetničko prosudbeno vijeće FDF Gordan Lederer radi u sastavu: general Rudi Stipčić, akademik Marko Samardžija, redatelji Obrad Kosovac i Jakov Sedlar, književnici i hrvatski branitelji Hrvoje Hitrec i Nenad Piskač, povjesnik Ivan Samardžija.

U organizaciju su uključeni i promotori Festivala: hrvatski branitelji, dragovoljci Smiljan Tomašević i Zdravko Grabušić, te novinar Branko Zbukvić.

U tijeku su pripreme za „gostovanje“ Festivala u drugim županijama, te izbor filmova za godinu 2019. Otvorena je i FB stranica Festival domoljubnoga filma Gordan Lederer.

Izvor: Nenad Piskač/hkv.hr

Komentari