Mons. Petar Palić: Mi novi biskupi pozvani smo liječiti rane Crkve

  • Written by:

Gostujući u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija u utorak 18. rujna hvarski biskup Petar Palić osvrnuo se na nedavni susret s papom Franjom u sklopu redovitog tečaja za nove biskupe. 

Biskup Palić najmlađi je, naime, hrvatski biskup – proteklo je četiri mjeseca i 19 dana od njegova ustoličenje za hvarskoga biskupa 30. travnja. Tako je osobno boravio u Rimu na tečaju za nove biskupe gdje se 13. rujna susreo s papom Franjom koji ga je ohrabrio u njegovoj službi. Pozvao ih je sve očinski da se ne boje nego da liječe rane i otkrivaju lijepo lice svetosti Crkve. 

Tečaj organizira Kongregacija za biskupe i Kongregacija za evangelizaciju naroda. Riječ je o zanimljivom tečaju, kaže biskup Palić, na kojem se upoznajemo ne samo sa zadaćama biskupa i onim što ih čeka, nego je to i svojevrsna duhovna obnova. Ove godine tema je uzeta iz Papine pobudnice „Radost Evanđelja”, a geslo pod kojim se održavao cijeli tečaj bilo je „Služitelji radosti Evanđelja”.

Papa se i osobno susreo sa svakim od novih biskupa. „Papa nas je ohrabrio da tu službu prihvatimo i živimo s radošću i na taj način budemo svi usmjereni prema svetosti. To je bila njegova središnja poruka nama biskupima”, rekao je hvarski biskup.

Biskup Palić u emisiji se dotaknuo i aktualnih tema koje potresaju Crkvu. Komentirao je tako i riječi pape Franje koje je uputio novim biskupima „ne prestrašite se rana Kristova tijela koje uvijek uzrokuje grijeh – nerijetko grijeh djece Crkve”. 

„S time se treba suočavati. Ono što nam je Papa također jasno rekao – i to je važno polazište odakle treba krenuti – da Crkva nije naša. I da je puno prije onoga što mi sada činimo – Bog onaj koji stoji u temeljima i na početku, a onda smo svi mi koji smo članovi Crkve. Kao što crkveni dokumenti kažu – da je Crkva i sveta i grešna. Sveta je po svome utemeljitelju Isusu Kristu ali je grešna po nama koji smo članovi. To ‘članovi Crkve’ odnosi se na sve. Ne samo na hijerarhiju, ne i na vjerni Božji narod – na sve koji pripadamo toj Crkvi”.

Govoreći o temi svetosti, biskup Palić smatra da nema jedinstvenog puta i recepta. „Papa Franjo nas poziva u apostolskoj pobudnici ‘Radost Evanđelja’ da uklopimo sve ono što jesmo i radimo u život svetosti”, rekao je hvarski biskup, dodajući kako je normalno da nas pritom očekuju i poteškoće jer nije lako živjeti svakodnevicu, kao što ni svecima nije bilo lako.

Biskup se osvrnuo i na zaređivanja neprikladnih kandidata radi većeg broja svećenika na što je istaknuo da „ova vremena naglašavaju neke slabosti protiv kojih se treba stalno boriti na svim razinama, naročito u bogoslovijama. Odgojitelji su posebno pozvani da unatoč teškoćama odvoje prava od lažnih zvanja. Svi smo kao kršćani još više pozvani, a naročito mi svećenici da pokazujemo na lijepo i sveto lice Crkve. Ljudi od nas imaju pravo zahtijevati da budemo puno bolji jer je to dio našeg poziva kao svećenika.”

Dodaje kako je „snaga svećenika, a posebno biskupa, da se oslonimo na Boga. Papa Franjo nam je naglasio i da biskupi nisu plod samo ljudskoga glasovanja nego i plod Božjeg izbora. On stoji na početku našeg izbora, kao što je bilo od početaka Crkve, kako bismo mogli izvršiti službu koja nam je povjerena”.

Govoreći više o suvremenim napadima na Crkvu, biskup je pozvao da „znamo prepoznati i razlikovati plodove zla i plodove dobra. „Naša je zadaća da damo svjedočanstvo i suobličavamo se Isusu Kristu. Zlo će nas uvijek pratiti ali pobjeda je od onih koji su na strani dobra”, istaknuo je i dodao kako se uz neizvjesnosti, koje su uvijek prisutne, ne treba bojati jer Bog sve vodi.

Biskup Palić u emisiji se osvrnuo i na Treći nacionalni susret katoličkih obitelji u Splitu i Solinu koji se upravo održao. Posebno je dirnut svjedočanstvima obitelji koje su podijelile svoja iskustva te time hrabrila i druge. „Mi smo dužni zaštititi obitelji jer samo ako zaštitimo obitelj imat ćemo i budućnost i sretno društvo”, istaknuo je biskup Palić.

Izvor: MISIJA / IKA

Skip to content