Papina kateheza: Tko poštuje svoje roditelje živjet će dugo i sretno

  • Written by:

Nastavljajući niz kateheza o Božjim zapovijedima papa Franjo je na općoj audijenciji u srijedu 19. rujna govorio o zapovijedi „Poštuj oca svoga i majku svoju” istaknuvši kako ta ljubav ne smije biti formalna već istinska i prava.

„Poštivati oca i majku znači prepoznati njihovu važnost također konkretnim djelima koja izražavaju odanost, privrženost i brigu”, rekao je Papa dodavši kako četvrta zapovijed uključuje i jedan ishod: tko poštuje svoje roditelje živjet će dugo i sretno.

Ali četvrta zapovijed kaže i nešto više. Ne govori o dobroti roditeljâ, ne traži da očevi i majke budu savršeni. Ona govori o postupanju djece, bez obzira na zasluge roditeljâ, i kaže nešto izvanredno i oslobađajuće: čak i ako nisu svi roditelji dobri i sva djetinjstva radosna i sretna, sva djeca mogu biti sretna jer postizanje punoga i sretnog života ovisi o pravoj zahvalnosti prema onima koji su nas donijeli na svijet.

Pomislimo samo koliko ova Riječ može biti konstruktivna za mnoge mlade ljude čija je prošlost u znaku patnje i za sve one koji su patili u svojoj mladosti. Mnogi svetci – a i veoma mnogi kršćani – nakon bolnog djetinjstva živjeli su životom koji zrači sjajem, jer su se zahvaljujući Isusu Kristu pomirili sa životom, rekao je Papa te naveo u tome smislu blaženog Sulpricija, svetog Kamilla de Lellisa, sv. Josephinu Bakhitu, blaženog Carla Gnocchija, pa i svetog Ivana Pavla II., čiji je život bio obilježen gubitkom majke u najranijoj dobi.

Zagonetke našega života razrješuju se kad otkrijemo da nas Bog oduvijek priprema za život njegove djece, gdje je svaki čin poslanje primljeno od Njega. Naše rane počinju biti prilike koje nam se pružaju kada, po milosti, otkrijemo da stvarna zagonetka više nije „zašto?”, već „za koga?”, za koga mi se to dogodilo. Poradi kojega me djela Bog oblikovao kroz moju povijest? Ovdje se sve stubokom izokreće, sve postaje dragocjeno, sve postaje konstruktivno. 

Moje iskustvo, pa i žalosno i bolno, postaje u svjetlu ljubavi za drugoga, „za nekoga”, izvor spasenja. Tada možemo početi poštivati naše roditelje slobodom odrasle djece i milosrdnim prihvaćanjem njihovih ograničenja, rekao je Papa te citirao svetoga Augustina koji kaže kako nas Krist uči i odbacivati ali i u isti mah ljubiti svoje roditelje. 

Roditelje se ljubi na doličan način i u duhu vjere kad ih se ne stavlja ispred Boga. Krist nije dokinuo dužnost ljubavi prema roditeljima, ali se oca i majku ne smije više ljubiti od Boga. Ljubi roditelje, slušaj roditelje, poštuj roditelje; ali ako te Bog pozove na važnije poslanje u kojoj bi ljubav prema roditeljima mogla biti prepreka, drži se reda i ne guši ljubav, citirao je Papa svetoga Augustina.

Poštivati roditelje: oni su nam dali život! Ako si se udaljio od svojih roditelja, učini jedan napor i vrati im se, pozvao je na kraju kateheze Papa. Dali su ti život. Usto, imamo naviku jedni drugima govoriti ružne stvari, pa i proste riječi… Molim vas nikada nemojte pogrdno govoriti o tuđim roditeljima. Oni su nam dali život! Ne smije se o njima pogrdno govoriti, istaknuo je Papa.

Izvor: MISIJA / IKA

Skip to content