KAKO BI MOGLO ODLUČITI ŽALBENO VIJEĆE ICTY-a

Ako već hrvatski državni dužnosnici šutke očekuju rješenje na žalbe hrvatskih generala u Den Haagu, kao da se to njih ne tiče – barem ih na ovaj način podsjetimo, da je takovo ponašanje izraz niskog kvocijenta inteligencije. Kako drugačije nazvati tu naivnost, da misle, kako negativno obilježavanje Hrvata i hrvatske države ne će imati negativnog učinka i na njih!? Recimo im to barem ovim skromnim sredstvom javnog informiranja! Postavimo neka pitanja njima i ICTY-u!

(1)Mogu li oni shvatiti, da je poštivanje uzročno-posljedičnog principa osnova za poštivanje pravednosti ICTY-a i povjesničara, kao i za normalizaciju odnosa među narodima na nekom području, pa i u RH i njenom susjedstvu? Ili to jednostavno NE ŽELE shvatiti…?

(2)Da li su srpski napadi i razaranja Vukovara, bilogorskog područja, Zapadne Slavonije, Dubrovnika, Banovine, Dalmacije … djelo samo nekih pojedinaca ili ipak zajednički pothvat? Nije li srpsko protjerivanje Nesrba iz njihovih domova, ubijanja, pljačkanje, paljenja, presijecanja hrvatskog državnog teritorija… samo „dobronamjerni zajednički pothvati“ – ili ipak zločinački pothvati? Koje je srpske zapovjednike ICTY osudio za te pothvate kao „udružene zločinačke poduhvate“?

(3)Ima li hrvatski narod pravo na obranu od agresora, kao i svaki drugi narod? Ako su se događaji pod točkom (2) događali 1991. god, a hrvatske oslobodilačke akcije Bljesak i Oluja 1995. god, jednostavan je zaključak, da su spomenute hrvatske akcije bile samo posljedica onih prethodnih! (Ili možda ne??).Nije li RH imala pravo i dužnost prema svojim građanima – osloboditi se od agresora? Ili možda nije?!)

(4)Nije li operacija Oluja – osim oslobođenja hrvatskoga teritorija – spasila tisuće Bošnjaka u Bihaću i okolici od sudbine Srebreničana? Znači, da su hrvatski vojskovođe obavili „posao“, koji nije uspjela ili htjela obaviti„međunarodna zajednica“! Sada ih ta međunarodna zajednica putem ICTY-a želi drakonski kazniti – umjesto, da ih nagradi i oslobodi!

(5)Ako su „neki elementi“ međunarodne zajednice iskoristili svoj ugled i svoju ekonomsku moć, da lobby-raju kod Tužiteljstva ICTY-a, da drakonski kazne hrvatske vojskovođe, iako nisu krivi, samo da udovolje agresorima – da postignu u miru ono što nisu uspjeli u ratu – onda oni sudjeluju u zajedničkom zločinačkom pothvatu! I njih treba za to kazniti!

(6)Ako tužitelji ICTY-a optužuju hrvatske generale, koji nisu počinili nikakov zločin – a Sud to prihvati, da udovolji „nekim elementima“ ne misleći da time zapravo uništavaju živote nevinih – onda zajedno dogovaraju i čine zajednički zločinački pothvat. Zbog toga i njih treba sankcionirati.

(7)Što se tiče optuženih Hrvata BiH ICTY ih želi kazniti samo zbog možebitnog mišljenja i želje da žive u RH, a ne što su to učinili. Tužitelji (i suci!) trebali bi shvatiti, da je u bivšoj Jugoslaviji godine 1939. Uspostavljena Banovina Hrvatska (među ostalim banovinama) u čijem je sastavu bio i dio današnje BiH nastanjen većinom Hrvatima (Hercegovina…).

Josip Malovic

Odgovori

Skip to content