DA SE NE ZABORAVI 29. rujna 1991. godine – evakuacija bolnice u Pakracu

  • Written by:

Pobunjeni Srbi, četnici i JNA su teško oštetili novoizgrađenu bolnicu u Pakracu. U bolnici se nalazilo oko 300 bolesnika, od toga broja njih 260 su bili psihijatrijski bolesnici. U noći 29. na 30. rujna branitelji Pakraca i Prekopakre su evakuirali bolesnike i 20 djelatnika bolnice.

Tijekom prvog općeg napada na Pakrac, 19. kolovoza 1991. godine, napadnuta je i pakračka bolnica a njen ravnatelj dr. Vladimir Solar je otet i odveden u logor gdje je bio 6 mjeseci. Hrvatska policija je oslobodila bolnicu, 20. kolovoza, od četnika. Bolnica je sustavno granatirana i gađana iz svih vrsta oružja.

Najteži dan za grad Pakrac i za bolnicu je bio 24. kolovoza 1991. kada je na područje Pakraca došao Banjalučki korpus. Bolnica je bila jedna od glavnih meta agresora. Budući da se više nije moglo raditi 25. kolovoza je započela evakuacija bolesnika i osoblja, premještanje u Kutinu i Lipik (kirurški, interni, porodiljni i dječji odjel).

Međunarodni Crveni križ je htio evakuirati psihijatrijske bolesnike ali su četnici to onemogućili. Evakuaciju psihijatrijskih bolesnika su organizirale i izvele hrvatske službe. Organizacija je tajno pripremana i izvedena, samo neki su znali za evakuaciju i oni su davali upute drugima. Na taj način su izbjegnute provokacije četnika. Branitelji, policajci i medicinsko osoblje su ukrcali bolesnike u 6 autobusa i izvukli ih iz neposredne ratne zone.

Pobunjeni Srbi, četnici i JNA su razarali bolnice i druge zdravstvene ustanove koje su uredno bile obilježene znakom Crvenog križa.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr

Skip to content