Josip Jović: Plenkovićeva ekskluzivna politika

  • Written by:

Problemi Uljanika naglo su zasjenjeni aferom SMS-ovi, a u centru pažnje i to kao glavna meta našao se zamjenik predsjednika HDZ Milijan Brkić i to nizom nevjerojatnih konstrukcija. Priča ide ovako. Franjo Varga izradio je za Zdravka Mamića lažne SMS-ove kojima tobože državni odvjetnik Dinko Cvitan nalaže sucu da se Mamića mora osuditi, što je inače od početka prozirno glupo, jer gdje bi državni odvjetnik komunicirao sa sucem za njega kompromitirajućim, a lako dostupnim porukama.

Onda je Varga bez ikakve indicije doveden u vezi s nekim drugim porukama koje su, jednako glupo i neobjašnjeno, trebale poslužiti Karamarku za njegove tvrdnje o namještanju izbora i na koncu doveden je u vezi s prepiskom između premijera Andreja Plenkovića i ministrice Marine Dalić oko Agrokora, za koju se, uostalom, i ne zna je li lažna ili nije.

Jer, tko bi drugi ako ne on? A iza njega stoji Milijan Brkić. Dokaz je njihovo poznanstvo još iz policije u kojoj su obojica radila, a kao krunski dokaz poslužila je jedna njihova zajednička fotografija. I još k tome, čovjek koji je dojavio Vargi kako se protiv njega vodi istraga Brkićev je kum.

Ne može se tvrditi kako Brkić zaista sa svim tim nema nikakve veze, ali niti to da ima bilo kakve veze. Cijela priča režirana je u maniri loših kriminalističkih serija. No sve bi to još nekoga moglo impresionirati da koji dan ranije Milijan Brkić nije povezan s najavljenim vukovarskim prosvjedima koje je najavio gradonačelnik Ivan Penava.

Branimr Glavaš, koji je prošao put od ratnika do Sanaderova i Plenkovićeva malog od kužine posvjedočio je kako je baš Brkić svojedobno zabranio Penavi da njega, Glavaša posjeti u zatvoru, što je opet neoboriv dokaz kako Penavom manipulira upravo Milijan Brkić, zvani Vaso.

Triler se zakotrljao putem medija dobro povezanih sa srcem tajni ili srcem tame. Gotovo u svakoj rečenici o obavještajnom skandalu stoje riječi: čini se, navodno, neslužbeno, tobože, eventualno, moguće, itd. Ali, dakako, iznad svega stoji politički vrh. Tko nas može uvjeriti da je Davor Božinovićneovisan od Andreja Plenkovića. Plenković je već zlokobno reagirao: „Treba sve istražiti“, a njegov će politički tajnik Lovro Kuščević: „Nećemo tolerirati ponašanje koje šteti HDZ-u“.

Očito je Plenković po sugestijama i uz pomoć spomenutog i nespomenutog medijskog i inog podzemlja odlučio nakon Hasanbegovića, Stiera, Kovača i Milinovića eliminirati i Brkića, a nakon njih na redu su Medved i ostali. Dok u odnosu na ljude izvan stranke vodi politiku inkluzivnosti prema „desničarima“ iz vlastite stranke primjenjuje princip ekskluzivnosti, uvjeren kako mu mangupi u vlastitim redovima rade o glavi.

Povjerovao je u nagovaranja onih koji drže kako je on civiliziran i progresivan, ali mu je stranka primitivna i zaostala, onih koji ga straše: ili ti ili oni. Otuda i ona njegova izjava: Stranka i Vlada će ići putem kojim ja to želim!

Izvor: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

Skip to content