Pokret za hrvatsku budućnost nije za jednokratnu uporabu ni za opetovanje gubitničkih obrazaca

  • Written by:

Poticajna skupina Pokreta za hrvatsku budućnost otklanja sve insinuacije plasirane ovih dana u javnost o tomu da bi bila sastavni dio stanovitoga „desničarskog bloka“, ili da su se s njome u tom pogledu obavili ili se obavljaju ikakvi ozbiljni razgovori.

Poticajna skupina PHB podsjeća javnost da je 18. srpnja o. g. objavila Proglas hrvatskomu narodu. U njemu su navedeni izvorišni programski sadržaji, metode i načela političkoga djelovanja i nepromjenjivi ciljevi „Pokreta za hrvatsku budućnost“. Poticajna skupina ni u kom pogledu nije odustala – niti će odustati – od sadržaja, smisla i svrhe svoga Proglasa.

Poticajna skupina za osnivanje PHB-a primila je na znanje da se krajem rujna ove godine pojavio „Proglas s deset temeljnih točaka nacionalne državnosti“, i to sa skupa u Vukovaru održanoga 22. rujna ove godine „na inicijativu g. Ante Đapića“. No u medijskom prikazivanju toga događaja najmanje dva člana Poticajne skupine PHB-a stavljena su u taj kontekst. Ovim priopćajem želimo reći da naša Poticajna skupina ni na koji način ne stoji iza vukovarskog Proglasa “na inicijativu A. Đapića” niti mu se pridružuje.

Nijedna politička grupacija nije nam se dosad na naš poziv „pojedincima i skupinama“ na uključivanje u „Pokret za hrvatsku budućnost“ u nastajanju – sadržan u našem Proglasu hrvatskomu narodu – službenim ili redovnim putem obratila niti je na drugi primjeren način predložila razgovor o temama i ciljevima sadržanima u našem Proglasu. To su činili samo određeni pojedinci, i to u svoje osobno ime, i na takve razgovore rado smo pristajali.

Poticajna skupina i njezin politički okvir koji je ponudila hrvatskomu narodu u Domovini i iseljeništvu nije ni „desno“ ni „lijevo“. Osobito nije alat za ho-ruk koalicije kratkoga daha i dosega. „Pokret za hrvatsku budućnost“ zamišljen je kao središnja i integrativna nacionalna opcija, te stoga ne prihvaća uvriježene političko-ideološke odrednice niti svrstavanja u ovu ili onu „ladicu“, u ove ili one „blokove“. Ne pristajemo biti tretirani ili svrstavani u projekte za jednokratnu uporabu, pogotovu ne za još jednu prijevaru hrvatskoga naroda na izborima.

Poticajna skupina porazom bi smatrala to da sama sudjeluje u bilo čemu što ne donosi novu vrijednost, nego što opetuje gubitničke obrasce, bilo to u korist osobnih ambicija, bilo to u službi političkog establishmenta.

Skrećemo pozornost i na širenje dezinformacija po kojima članovi Poticajne skupine ne žele razgovarati sa čelnicima bilo izvanparlamentarnih, bilo parlamentarnih stranka. PHB je otvoren za ozbiljne i odgovorne razgovore, ali ne i za „sastanke bez dnevnog reda“. Ni Poticajna skupina ni širi poticajni krug PHB ne pristaju biti tretirani kao bilo čiji objekt ili sredstvo instrumentalizacije, pa se svi članovi naše skupine odnosno kruga sukladno tomu i ponašaju.

Poticajna skupina ponovno upućuje na tekst Proglasa hrvatskomu narodu sve zainteresirane, sve koji žele dobro razumjeti što hoćemo i što ne ćemo, a osobito one koji bi željeli s nama ući u suradnju u okviru „Pokreta za hrvatsku budućnost“, ili bar u ozbiljan dijalog o temama od općenacionalnog interesa.

Poticajna skupina za osnivanje Pokreta za hrvatsku budućnost

Skip to content