Donatorska večer za Vrhbosansku nadbiskupiju

  • Written by:

U sklopu 21. Miholjskih dana Općina Lovas organizirala je Donatorsku večer kako bi se prikupila novčana sredstva za Vrhbosansku nadbiskupiju. Tako je, uz popis svih donatora, 104.650 kuna uručeno kardinalu i nadbiskupu metropolitu Vrhbosanske nadbiskupije Vinku Puljiću, koji je služio nedjeljnu svetu misu u crkvi svetog Mihaela arkanđela u Lovasu, a donaciju je uručila Tanja Cirba, načelnica općine.

– Iskreno sam zahvalan načelnici Tanji Cirba i njezinim suradnicima u Općini Lovas te Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koji su to podržali. To znači povezivanje Lovasa s Vrhbosanskom nadbiskupijom, to je više simbolika, mada je i novčana pomoć jako važna, no još je važnija ta gesta uvezanosti među ljudima koji su proživjeli teška stradanja rata. Smatram da je to jedna divna gesta, koja daje ohrabrenje među ljudima koji su uspjeli premostiti sve te ratne rane i otvoriti nadu u život. Novčana sredstva koja su prikupljena Donatorskom večerom bit će usmjerena u jedno zdanje za koje se spremamo. Za zbrinjavanje starih i zapuštenih ljudi koji su često osamljeni otvorit ćemo jedan umirovljenički dom u srednjoj Bosni – rekao je kardinal Puljić.

Načelnica Tanja Cirba istaknula je kako se ideja o Donatorskoj večeri rodila još u ožujku, kad je kardinal Vinko Puljić bio u Lovasu.

– Mi smo ponosni i velika nam je čast što smo mogli drugi put ove godine ugostiti kardinala Vinka Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa, u našem Lovasu. Kada je bio 24. ožujka s nama, kada smo imali tužan dan, obilježavanje 20. godišnjice pokopa žrtava masovne grobnice, bio je s nama cijeli dan. Bili smo počašćeni njegovim dolaskom, posebno obitelji stradalnika, kojima je bio velika utjeha. Svaka njegova riječ imala je poruku ohrabrenja te smo nakon toga razmišljali kako da mu se na neki način zahvalimo i organizirali smo Donatorsku večer za Vrhbosansku nadbiskupiju. Lovas je bio organizator, no u ovu akciju uključili su se gospodarstvenici iz Vukovarsko-srijemske županije, ali i mnogo šire, tako smo imali donacije iz raznih krajeva Hrvatske – rekla je Cirba.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je kako su mještani Vukovarsko-srijemske županije, ali i šire, pokazali veliko srce za one kojima je pomoć najpotrebnija te da je kardinal Puljić čovjek koji donosi nadu u naše krajeve.

M. Kokaj

Skip to content