Predstavljamo Zakladu sveti Dominik Savio

  • Written by:

Zaštitnik Zaklade – sveti Dominik Savio

Dominik Savio jedan je od najmlađih svetaca Katoličke Crkve koji nije bio mučenik. Bio je najdraži učenik svetog Ivana Bosca. Rodio se 2. travnja 1842. u selu Riva di Chieri, u sjevernoj Italiji. Vjerovao je da ako ne postane svet, neće postići ništa. Već od svoje pete godine gorljivi je ministrant, a u sedmoj godini primio je Svetu Pričest.

Na dan svete Pričesti stvorio je odluke kojih se držao cijeli život:

  1. Ispovijedat ću se često i ići na pričest svaki put kad mi ispovjednik dopusti.
  2. Slavit ću svečano blagdane.
  3. Moji će prijatelji biti Isus i Marija.
  4. Radije umrijeti, nego sagriješiti.

Život Dominika Savia nije bio dugog vijeka, no za svoga kratkoga života postigao je sve odlike jednoga sveca. Zato je važno posvijestiti da nije važno koliko godina živimo nego kako živimo, da nas djeca i mladi mogu preteći u ljubavi, vjeri i svetosti.

1.ožujka 1857. Dominik se vraća u roditeljski dom po savjetu don Bosca, koji je bio zabrinut za njegovo naglo pogoršano zdravlje. Njegovi su ga roditelji njegovali s puno ljubavi. Liječnik je ustanovio upalu pluća. Koristilo se tada uobičajeno sredstvo, puštanje krvi iz vene. Deset puta je liječnički nožić zarezao u slabašno Dominikovo tijelo, tako da je doslovno iskrvario. Umro je 9. ožujka 1857. svetom smrću u petnaestoj godini govoreći: “Kako lijepe stvari vidim.“ Promatrajući tužnu majku, počeo ju je hrabriti govoreći: “Mama, nemoj plakati, ja idem u raj.“

Dominik Savio proglašen je blaženim 5. ožujka 1950.godine, a 12. lipnja 1954.godine svetim. Za proglašenje blaženim izabrano je ozdravljenje jednoga mladića i jedne djevojke po molitvi i zagovoru Dominika Savia, a za proglašenje svetim ozdravljenje dviju majki.

Crkva njegov spomendan slavi 6. svibnja. Sveti Dominik Savio zaštitnik je ministranata, djece, prvopričesnika i mladih. Zaštitnik je dječačkih zborova i nepravedno optuženih. Također, zaštitnik je žena koji očekuju djecu, žena koje ih ne mogu imati, rodilja, te djece u rađanju.

O Zakladi sveti Dominik Savio

Zaklada sveti Dominik Savio nastala je kako bi na poseban način u ovom vremenu oživjela lik i djelo jednoga mladoga sveca katoličke Crkve, te prenijela njegove vrednote i ideale za koje se borio i izgarao. Dominik Savio bio je dječak koji je rado pomagao drugima. Stoga smo na temelju njegova života i zalaganja i mi pozvani još više pomagati drugima, posebice onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ljubav uključuje brigu i skrb za svakoga čovjeka, za svako dijete, za svakoga mladića i djevojku. To je bio i ideal svetoga Dominika Savia.

Zaklada sveti Dominik Savio osnovana je 6.5. 2018. na sam spomendan svetog Dominika Savia. Ideja o stvaranjuZaklade sveti Dominik Savio nastala je na jednom hodočašću kroz Italiju, gdje smo  pohodili Torino te baziliku Marije Pomoćnice u kojoj se nalazi grob svetoga Dominika Savia. Njegov neispričani život, njegova malenost, a opet s druge strane njegova veličina i svetost potaknuli su nas nekoliko prijatelja laika da pokrenemo nešto što će pomoći djeci i mladima, ne samo materijalno nego i duhovno.  Kako je sveti Dominik Savio zaštitinik djece i mladih, odlučili smo da Zaklada nosi njegovo ime. Naime, sveti Dominik Savio kao dijete i mladić rado je pomagao drugoj djeci. Tako smo i mi pozvani pomagati drugima, a kroz materijalnu pomoć želimo približiti život svetoga Dominika Savia. Cilj Zaklade sveti Dominik Savio nije samo pružiti materijalnu pomoć, nego nekad još snažnije i potrebnije, pružiti duhovnu podršku i pomoć.

Svrha Zaklade sveti Dominik Savio je pomaganje djeci samohranih  roditelja, obitelji sa više djece, djeci bez roditelja, djeci koja ne mogu platiti mjesečni obrok u školi, redovitim studentima slabijeg imovinskog stanja, mladima koji napuštaju caritasov dom i druge domove.

Kako podržati rad Zaklade?

Ukoliko netko želi podržati rad Zaklade sveti Dominik Savio, biti naš podupiratelj i tako pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnijima to svakako može učiniti. Prije svega pomoći možemo svojom molitvom, da molite za Zakladu i sve one kojima je to potrebno. Nadalje, Zakladu sveti Dominik Savio možete pomoći svojim materijalnim prilogom bilo godišnjom članarinom ili donacijom prema mogućnostima. Podupiratelj Zaklade sveti Dominik Savio možete postati uplatom godišnje članarine koja iznosi 370 kn.Moguće je uplaćivati i druge iznose u obliku donacija kao potporu radu Zaklade.

Sve djelatnosti Zaklade, prikupljena sredstva, imena donatora, uz dozvolu, kao i dodijeljena sredstva bit će javno objavljena na web stranici Zaklade sveti Dominik Savio.

Aktivnosti Zaklade

Prikupljanje sredstava za rad Zaklade sveti Dominik Savio prije svega je putem dobrih ljudi, dobrotvora, potom godišnjom članarinom, zatim prodajom životopisa svetog Dominika Savia „Rođen za nebo- sveti Dominik Savio“ te molitvenika na čast svetom Dominiku Saviu.  Zaklada planira organizirati i humanitarne koncerte, razna događanjaitd.

Upravni odbor Zaklade sveti Dominik Savio

Skip to content