Papa pozvao vjernike da mole Gospinu krunicu za dobro Crkve

  • Written by:

Papa Franjo pozvao je vjernike iz cijeloga svijeta da svakodnevno mole krunicu tijekom cijelog mjeseca listopada. Poziva vjernike “da se mole Svetoj Majci Božjoj da stavi Crkvu pod svoj zaštitnički plašt: da je čuva od nasrtaja zloga, velikog tužitelja, te da ona istodobno postane sve više svjesna pogrešaka, zabluda, zlostavljanja počinjenih u sadašnjosti i u prošlosti te da se bez imalo oklijevanja upusti u borbu kako zlo ne bi prevladalo”, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Sveti Otac odlučio je pozvati vjernike iz cijeloga svijeta da svakodnevno mole krunicu tijekom čitavog marijanskog mjeseca listopada i sjedine se tako u zajedništvu i pokori, kao Božji narod, moleći od Svete Majke Božje i sv. Mihaela Arkanđela da štite Crkvu od đavla koji nas uvijek želi odijeliti od Boga i jedne od drugih, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Proteklih dana, prije polaska na putovanje u baltičke zemlje, Sveti Otac se susreo s fra Frédericom Fornosom S.I., međunarodnim direktorom Svjetske molitvene mreže za Papu i zamolio ga da proširi u čitavome svijetu taj njegov poziv svim vjernicima, pozivajući ih da na kraju krunice izmole drevnu molitvu „Sub tuum“ (Pod obranu se tvoju utječemo) te molitvu sv. Mihaelu Arkanđelu koji nas štiti i pomaže u borbi protiv zla (usp. Otk 12, 7-12 ).

Molitva – rekao je Papa prije nekoliko dana, 11. rujna, u homiliji u Svetoj Marti, citirajući Knjigu o Jobu – je oružje protiv Velikog tužitelja. Samo ga molitva može poraziti. Ruski mistici i veliki sveci svih tradicija savjetovali su, u trenucima duhovnog nemira, skloniti se pod plašt Svete Bogorodice izgovarajući molitvu „Sub tuum“.

U molitvi „Sub Tuum Praesidium“ se kaže:
“Sub tuum praesidium confugimus Sancta Dei Genitrix. Nostras deprecationes ne despicias in necessitatibus, sed a periculis cunctis libera nos semper, Virgo Gloriosa et Benedicta”.
[Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice. Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli vazda oslobodi. Djevice slavna i blagoslovljena].

Ovom zagovornom molitvom, Sveti Otac poziva vjernike cijeloga svijeta da se mole Svetoj Majci Božjoj da stavi Crkvu pod svoj zaštitnički plašt: da je čuva od nasrtaja zloga, velikog tužitelja, te da ona istodobno postane sve više svjesna pogrešaka, zabluda, zlostavljanja počinjenih u sadašnjosti i u prošlosti te da se bez imalo oklijevanja upusti u borbu kako zlo ne bi prevladalo.

Sveti je Otac također zatražio da se molitva krunice tijekom mjeseca listopada zaključi molitvom koju je napisao Leon XIII.:
“Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio: contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur. Tuque, Princeps militiae caelestis, Satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute, in infernum detrude. Amen”.
[Sveti Mihaele Arkanđele, brani nas u boju; protiv pakosti i zasjeda đavolskih budi nam zaklon. Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo. I Ti, vojvodo vojske nebeske, Sotonu i druge duhove zlobne, koji svijetom obilaze na propast duša, Božanskom krjepošću i jakošću u pakao strovali. Amen].

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 30. rujna 2018.

Draga braćo i sestre, dobar dan!
Evanđelje ove nedjelje (usp. Mk 9, 38-43.45,47-48) predstavlja nam jedan od onih vrlo poučnih detalja iz Isusova života s njegovim učenicima. Ovi su vidjeli su kako neki čovjek, koji nije bio dio grupe Isusovih sljedbenika, istjeruje zloduhe u Isusovo ime te su mu stoga htjeli to zabraniti. Ivan, nošen revnim oduševljenjem tipičnim za mladog čovjeka, izvješćuje o tome Učitelja tražeći njegovu podršku; ali Isus, naprotiv, odgovara: „Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je“ (r. 39-40).

Ivan i drugi učenici očituju stav zatvaranja pred nečim što se ne uklapa u njihove sheme. U ovom slučaju je riječ o činu – iako po sebi dobrom – osobe koja je „izvan“ kruga sljedbenika. Isus se, naprotiv, pokazuje vrlo slobodnim, potpuno otvorenim slobodi Duha Božjega, koji u svom djelovanju nije ograničen nikakvim granicama i nikakvom ogradom. Isus želi poučiti svoje učenike, a i nas danas, toj unutarnjoj slobodi.

Dobro će nam doći razmišljati o ovoj zgodi i izvršiti mali ispit savjesti. Stav Isusovih učenika je vrlo ljudski, vrlo uobičajen i možemo ga naći u kršćanskim zajednicama svih vremena, vjerojatno i u sebi samima. U dobroj vjeri, štoviše, s revnošću, htjelo bi se zaštititi autentičnost nekog iskustva, štiteći utemeljitelja ili vođu od lažnih imitatora. Ali istodobno postoji i kao neki strah od „konkurencije“ – a to je loše, taj strah od konkurencije -, da bi netko mogao preoteti nove sljedbenike te se ne može cijeniti ono što drugi čine: to nije dobro jer „nije od naših“, kažu. To je oblik autoreferencijalnosti. Štoviše, ovdje se krije korijen prozelitizma. A Crkva – rekao je papa Benedikt – ne raste po prozelitizmu, već po privlačnosti, to jest raste po svjedočanstvu koje se daje drugima snagom Duha Svetoga.

Velika Božja sloboda u darivanju nama predstavlja izazov i poticaj na promjenu naših stavova i naših odnosa. To je poziv koji nam Isus danas upućuje. On nas poziva da ne razmišljamo u kategorijama „prijatelj/neprijatelj“, „mi/oni“, „oni koji su unutra/oni koji su vani“, „moj/tvoj“, nego da idemo dalje, da otvorimo srce da bismo prepoznali prisutnost i djelovanje Boga i u neuobičajenim i nepredvidljivim sredinama i u ljudima koji nisu dio našeg kruga. 

Radi se o tome da trebamo više biti pozorni na istinitost dobra, lijepoga i istinskog koje se ostvaruje, no na ime i porijeklo onoga koji to čini. I – kao što nam sugerira ostatak teksta današnjeg Evanđelja – umjesto da sudimo druge, moramo preispitati sebe same i „odsjeći“ bez kompromisa sve što može sablazniti najslabije u vjeri.

Neka nam Djevica Marija, uzor poučljivog prihvaćanja Božjih iznenađenja, pomogne prepoznati znakove Gospodinove prisutnosti u našoj sredini, otkrivajući ga gdje god se očituje, pa i u najnevjerojatnijim i najneobičnijim situacijama. Neka nas nauči ljubiti našu zajednicu bez ljubomore i zatvorenosti, uvijek otvoreni širokom obzoru djelovanja Duha Svetoga.

Nakon Angelusa
Draga braćo i sestre, izražavam svoju blizinu stanovništvu otoka Sulawesi, u Indoneziji, pogođenog jakim cunamijem. Molim za poginule – kojih je na žalost mnogo – za ozlijeđene i za one koji su izgubili svoje domove i posao. Neka Gospodin utješi i podrži napore onih koji su uključeni u dopremanje pomoći. Pomolimo se zajedno za našu braću na otoku Sulawesi: Zdravo, Marijo…

Danas je u Marseillesu blaženim proglašen dijecezanski svećenik Jean-Baptiste Fouque, koji je čitav život bio zamjenik župnika. Lijep primjer za častohlepne koji se pod svaku cijenu žele domoći položaja! Živio je na prijelazu s devetnaestog na dvadeseto stoljeće, promicao brojna socijalna i društvena djela u korist mladih ljudi, starijih, siromašnih i bolesnih. Neka nas primjer i zagovor ovog apostola milosrđa podupru u predanom zalaganju na prihvaćanju i dijeljenju sa najslabijima i najbjednijima. Molim pljesak za novog blaženika Jean-Baptistu!

Izvor: MISIJA / IKA

Skip to content