Generali, poslušajte svoje srce i dođite 13. listopada u Vukovar

  • Written by:

Od članova Hrvatskog generalskog zbora očekuje se da i dalje budu na čelu vojnika s kojima su ratovali tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata. Oni bi uvijek i na svakom mjestu trebali viknuti – Za mnom! Međutim, jedan dio hrvatskih generala koji je uključen u ovu udrugu ne misli tako, pa po svoje mišljenje odlaze  i predsjedniku Vlade!

Riječ je o odbijanju članova ove „elitne“ udruge da sudjeluju na protestnom skupu koji će se održati 13. listopada u Vukovaru, a koji organiziraju hrvatski branitelji, odnosno Grad Vukovar, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom. Tamo će se tražiti da se procesuiraju ratni zločinci i čuti priče nevinih žrtava koji su prošli srbijanske logore. (Vjerujemo da će sve to prenositi i HRT!). Taj skup na određeni je način podržao i sam predsjednik Vlade koji je rekao da se slaže da se ratni zločinci procesuiraju, ali da se boji da se skup ne pretvori u rušenje većine u Vladi. Organizatori su odgovorili da im to nije namjena, već da institucije natjeraju da napokon ozbiljno počnu raditi svoj posao, a ne da se zlikovci slobodno šeću Vukovarom, ali i drugim krajevima Hrvatske.

Od hrvatskih generala se očekivalo da dođu na skup i da učine sve da se on ne pretvori u ono što s njime nema nikakve veze. Za to, pretpostavljamo, imaju dovoljno autoriteta.

Ali ne. Čelništvo udruge uz tv i ine kamere otišlo je kod predsjednika Vlade na kavu da mu i osobno priopći kako oni nisu za takav način protesta, i da ne će doći!

Ok. Nitko ih ne tjera da dođu i ubrzaju procesuiranje ratnih zločina i zločinaca. Nu, sada se postavlja pitanje: a što ste vi, hrvatski generali, dosad učinili u svezi progona ratnih zločinaca? Kad ste vi okupili branitelje i pokrenuli neke od niza njihovih gorućih problema? Većina od vas (svaka čast iznimkama) se ne pojavljuje ni na raznim tribinama i obilježavanjima obljetnica iz Domovinskoga rata. Ako netko i dođe, uvijek su to manje-više jedni te isti, ala general Mladen Markač, Tomo Medved i slični.

Hrvatski generali bi svakodnevno trebali poticati institucije i pojedince da rade svoj posao, da štite interese onih koji su bili prvi kad je trebalo, a koji danas osim sjećanja na Domovinski rat nemaju  ništa.

Stječe se dojam da  se većina generala odmakla od naroda, a što je još najgore i od onih s kojima su ratovali!

Vjerujemo da će generali poslušati svoje srce (poput generala Željka Sačića) i 13. listopada doći u Vukovar, jer krajnje je vrijeme da oni koji su činili zločine odgovaraju.

Što u tome ima loše?

I zašto od takvih dobronamjernih inicijativa bježati poput zečeva?

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Skip to content