TwitterFacebookPinterestGoogle+

DA SE NE ZABORAVI 13. listopada 1991. godine pokolj u Širokoj Kuli kod Gospića

  • Written by:

Široka Kula se nalazi 11 km od Gospića i 3 km od Ličkog Osika.

Pokolj Hrvata u Širokoj Kuli izvršili su maskirani lokalni Srbi (pobunjenici-četnici) 13. listopada 1991. godine kada su ubili 8 Hrvata a slijedećih dana još 33 osobe. Među njima je i djevojčica Verica Nikšić od 13 godina, 17-godišnji dječak, cijela peteročlana obitelj te mnoštvo starijih osoba. U Širokoj Kuli i okolnim selima ubijeno je 30 Hrvata i 4 Srbina, a u selu Bukovcu je ubijeno 7 Hrvata. Žrtve su prije pokolja mučili, vukli ih konjima po mjesnim puteljcima, brojne su ljude spalili, kao i sve hrvatske kuće.

U Širokoj Kuli je samo trećina stanovnika bila hrvatske nacionalnosti. Srbi su htjeli etnički čistu veliku Srbiju pa su ubijali i protjerivali nesrbe. Nakon proglašenja neovisnosti JNA je svim Srbima u Širokoj Kuli podijelila automatsko i poluautomatsko oružje. Pobunjeni Srbi nisu dozvolili Hrvatima u Širokoj Kuli da napuste mjesto, ograničavali su im kretanje i uznemiravali pucanjem iznad njihovih kuća. Praktično Hrvatima je uveden „policijski sat“..

Maskirani lokalni Srbi su prisilno zatvorili mjesne Hrvate u dvije kuće (kojima su vlasnici bili Hrvati) te ih potom zapalili (granatama, tromblonima). Najmlađa žrtva je bila djevojka od samo trinaest godina. Ostaci žrtava toga zločina pronađeni su u okolnim jamama, ponajviše u Golubnjači I i II. Ostatke 16 osoba se još nije pronašlo.

Za zločin nitko nije odgovarao. Preciznije, oni koji su bili osuđeni u odsutnosti naknadno su oslobođeni svake odgovornosti

U spomen na žrtve je podignut spomenik „Portal hrvatske povijesti“, rad akademskog kipara Petra Dolića.

Široka Kula, Vukšić, Urije, Ostrvice i Lički Osik su imali 164. žrtve u Domovinskom ratu, uglavnom su to bili civili. Nestalima se smatra 18 osoba.

Poznati dezinformator, četnik Savo Štrbac (bivši ministar u vladi pobunjenih Srba), imena je članova mučki ubijene (od strane Srba) srpske obitelji i njihove majke Hrvatice, stavio na svoj „popis Srba koje su ubile hrvatske snage“.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: likaplus.hr; Maxportal

Komentari