U Bruxellesu se i treći put pokušava definirati pobačaj kao ljudsko pravo

Nakon što je u prosincu prošle godine Europski parlament odbacio kontroverznu „Rezoluciju o spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima“ zastupnice socijalista Edite Estrela, ista tema opet se pokušava ugurati u dnevni red

{jathumbnail off}Nakon što je u prosincu prošle godine Europski parlament odbacio kontroverznu „Rezoluciju o spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima“ zastupnice socijalista Edite Estrela, ista tema opet se pokušava ugurati u dnevni red. Naime, u četvrtak, 16. siječnja, na plenarnom zasjedanju razmatrat će se „Izjava o nediskriminaciji po pitanju spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava“ koju podnosi Europska komisija.

Ranije odbačena Rezolucija naišla je na oštro protivljenje velikog broja europskih glasača, zbog čega je i Europski parlament onda odlučio glasovati protiv usvajajući u prosincu prošle godine izjavu da je pitanje spolnog odgoja u školama u nadležnosti svake pojedine države članice Europske unije.

Sada bi sve to mogla preokrenuti najnovija Izjava Europske komisije koja ističe da su pitanja spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava te pobačaja ‘nediskriminacijska’ pitanja. Samim time Europska komisija može uzeti pravo definiranja i rješavanja tih pitanja jer su ‘nediskriminacijska’ pitanja’ u njezinoj domeni. Ako se ta Izjava usvoji, prijašnja Rezolucija zastupnice Estrele može doći izravno na glasovanje na plenarnu sjednicu.

Sve se to može izbjeći, ako se o svakom dokumentu glasuje zasebno i ako se prvo odbaci Izjava Europske komisije.

I ovaj put građani EU-a pozvani su da reagiraju i potpišu peticiju kako bi se spriječio i ovaj novi pokušaj promicanja pobačaja kao temeljnog ljudskog prava, državnog financiranja kontraceptivnih sredstava te provođenja liberalnog koncepta spolnog odgoja.

Peticiju možete potpisati OVDJE!

Autor: Laudato/citizengo.org

Odgovori

Skip to content