Mons. Barišić: 25 godina biskupstva u tri riječi – hvala, molim i oprosti

  • Written by:

U prigodi 25. obljetnice biskupstva splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolita Marina Barišića, u četvrtak, 25. listopada u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu priređena je prigodna akademija i predstavljanje Zbornika u čast nadbiskupa Marina Barišića. Zbornik pod naslovom “Oče naš. Jedan je Otac vaš”, objavljen je u nakladi „Crkve u svijetu“ a predstavili ga: prof. dr. sc. Davorin Rudolf, akademik, prof. dr. sc. Marko Trogrlić, profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu i mons. dr. Drago Šimundža.

Svečanom programu uz slavljenika nadbiskupa Barišića nazočili su: mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, mons. Slobodan Štambuk, hvarski biskup u miru, mons. Ante Ivas, šibenski biskup u miru, zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš, rektor splitskoga Sveučilišta prof. dr. Dragan Ljutić, prorektor Goran Kardum, dekan KBF-a Sveučilišta u Splitu prof. dr. Alojzije Čondić, svećenici, redovnice, bogoslovi i predstavnici različitih udruga. Glazbene točke izveo je Komorni zbor splitskih bogoslova pod ravnanjem maestra Ivana Urlića, a program je moderirala Silvana Burilović Crnov.

Akademik Rudolf govorio je o nadbiskupu Barišiću, pastiru koji bdije nad područjem u kojemu živi oko 445.000 vjernika, metropoliti četiri sufraganske biskupije koje sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom čine Splitsku metropoliju. Istaknuo je mons. Barišića kao intelektualca i domoljuba, koji je u ratnom vihoru zbrinjavao napaćene ljude iz Bosne i Hercegovine, jednako Hrvate, Bošnjake i Srbe. 

„Hrabrili ste hrvatski puk, našu mladost, prinosili jačanju patriotizma“, kazao je akademik Rudolf. „Pratim vas 27 godina. Slušam kako nas hrabrite, potičete. Slušam i vaše oštre riječi prijekora. Pamtim vaše suze i radosti, znam vaša nadanja, dijelim s vama nepokolebljivu vjeru u radinog, obitelji i domovini vjernoga hrvatskog čovjeka. Silno cijenim vaš patriotizam hrvatski. I vašu istinsku ljubav prema svetoj majci Crkvi i prema dragoj majci domovini“, istaknuo je, između ostaloga akademik.

„Zbornik je sastavljen od četiri poglavlja koja su sva jednako sadržajna, kao četiri ugla jedne kuće“, kazao je prof. Trogrlić koji je predstavio Zbornik. Kazao je da se radovi kreću od teoloških, filozofskih, psiholoških, povijesnih, povijesno-crkvenih, odnosno jedan opširan opseg tema raznovrsnih autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iz Austrije. Smatra da je uspio urednički posao mons. Šimnudže i mons. Nediljka Ante Ančića.

Zbornik ima 25 priloga na 663 stranice i govori na svoj način o različitim vidovima ljudskog života. Redovito su u pitanju duhovna, etička, teološka obzorja ali istodobno i svakodnevna s kojima se suočavamo na sve načine. Na njemu su surađivali biskupi i profesori s različitih fakulteta, svećenici i redovnici, ali i vjernici laici, kazao je mons. Šimundža, koji je u ime priređivača zahvalio svim suradnicima.

Izrazio je nadu da će Zbornik, koji u sebi u prvom redu nosi široku dimenziju poštovanja prema nadbiskupu Barišiću, ostati „kao svjedočanstvo koliko prema kršćanskom duhu koji nosimo u sebi toliko prema ovom vremenu, odnosno da ovom vremenu što snažnije predočimo vrijednosti uloge biskupa, svećenika Crkve ali istodobno naše tradicije i identiteta naše kulture i vjere.“

Na kraju se nazočnima obratio nadbiskup Barišić zahvalivši na bogatom duhovnom i kulturnom događaju. „Biti biskup na časnoj stolici sv. Dujma, biskupa i mučenika uvijek je velika odgovornost i zadaća. Zato večeras svojih 25 godina biskupstva sažimam u tri riječi: hvala, molim i oprosti. Ove riječi imaju dvije razine, jedna je usmjerena Gospodinu Bogu a druga čovjeku, braći i sestrama. To je zahtjevna služba i čovjek je nikada ne može ispuniti onako kako bi trebalo. 

Svoju biskupsku službu mogao sam vršiti samo uz Božju milost i pomoć svojih suradnika jer biskup je biskup s drugima i za druge. Sa svojim vjernicima želio sam biti brat, prijatelj i vjernik te biskup otac za njih. Biskup je kolektivna osobnost, prisutan je u zajedništvu svećenika, redovnika, redovnica i puka Božjega“, kazao je nadbiskup Barišić dodavši da je tijekom svih godina svećeničkog života, a osobito 25 godina biskupstva, osjetio silnu pomoć molitve od svojih vjernika te se preporučio i dalje u njihove molitve.

Izvor: smn.hr

Skip to content