Pučani u Helsinkiju izabrali Webera za kandidata za predsjednika Europske komisije

  • Written by:

Bavarac Manfred Weber kandidat je Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije na nadolazećim europskim izborima. Weberova kandidatura upravo je objavljena u Helsinkiju, a kao vodeći kandidat EPP-a izabran je većinom glasova delegata okupljenih na kongresu Europske pučke stranke. Weber je dobio povjerenje 492 delegata od ukupno njih 621 koliko je pristupilo glasovanju.

Svoju političku aktivnost Weber je započeo u organizaciji mladih Katoličke crkve, a nastavio u organizaciji mladih CSU-a. S 29 godina postao je član bavarskog Landtaga, a već dvije godine kasnije svoje je djelovanje preselio na europsku razinu. “Vjerujem da trebamo snažniju Europu kako bismo očuvali naš europski način života u globaliziranom svijetu. S druge strane, smatram da Europa mora poštivati regionalne identitete ovoga kontinenta”, rekao je Weber ističući kako mu je jedan od glavnih ciljeva nadići prazninu koja postoji između naroda Europe i europskog zakonodavnog procesa koji se odvija u Bruxellesu smatrajući kako Europa pripada njezinim građanima.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir podupirala je kandidaturu predsjednika Kluba zastupnika EPP-a od same njegove objave. “Europi trebaju vođe koji su istinski predani idejama njezinih začetnika, a Manfred Weber živi demokršćanska načela i istinski vjeruje u budućnost Europe”, rekla je Petir pojašnjavajući kako je Weber svoje odlike vođe najbolje pokazao upravo kao predsjednik najvećeg Kluba zastupnika u Europskom parlamentu čuvajući jedinstvo stranke te istovremeno uvažavajući različita mišljenja. “On je čovjek dijaloga i zaštitnik europskih vrijednosti i možemo reći da se u osobi Manfreda Webera ogledaju načela EPP-a, ali i temelji Europske unije, stoga mi je iznimno drago da je izabran za našeg kandidata za predsjednika Europske komisije”, zaključila je Petir.

Na EPP kongresu koji je jučer i danas održan u glavnom gradu Finske raspravljalo se o sigurnoj, održivoj, uspješnoj i pravednoj Europi za sve njezine građane, ali i o upravljaju europskim migracijama. Osim izbora vodećeg kandidata za nadolazeće europske izbore, delegati su usvojili i četiri dokumenta s političkim smjernicama i devet rezolucija: dokument o sigurnoj Europi, dokument o Europi za sve, dokument o održivoj Europi i dokument o Europi koja brani naše vrijednosti i interese u svijetu.

Europska pučka stranka najveća je i najutjecajnija politička stranka na europskoj razini koja broji osamdeset nacionalnih stranaka članica i partnera iz 42 države.

Izvor: hu-benedikt.hr

Skip to content