U sklopu svečanog otvorenja Tjedna sjećanja bit će predstavljena knjiga „Katolička crkva u Hrvatskoj i Domovinski rat 1991. – 1995.“

  • Written by:

U ponedjeljak, 12. studenog 2018., u sklopu svečanog otvorenja manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju, s početkom u 18.30 sati u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu bit će predstavljena knjiga „Katolička crkva u Hrvatskoj i Domovinski rat 1991. – 1995.“ autorice dr. sc. Julije Barunčić Pletikosić, voditeljice Odjela za znanstveno istraživanje Domovinskoga rata u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata.

Uz autoricu knjigu će predstaviti dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i dr. sc. Josip Dukić, pročelnik Katedre crkvene povijesti Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

U knjizi, nastaloj proširivanjem istoimene doktorske disertacije, autorica – na temelju usporedne analize izvornih dokumenata, službenih izjava i priopćenja Katoličke Crkve, medijskih tekstova i relevantne literature  – donosi kronološki prikaz djelovanja i aktivnosti Katoličke Crkve u Hrvatskoj nakon uspostave demokracije i proglašenja njezine samostalnosti i neovisnosti 1991. godine, u novonastalim političkim i društvenim okolnostima, te u ratnim uvjetima kao posljedicom velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Također prikazuje kakva je u tim prijelomnim političkim i ratnim zbivanjima bila uloga Katoličke Crkve u hrvatskim te međunarodnim okvirima, odnosno njezin utjecaj na domaće i svjetske političke i vojne dužnosnike, međunarodne institucije, domaću i svjetsku javnost, kolika je i kakva bila uloga Katoličke Crkve u procesu međunarodnoga priznavanja Republike Hrvatske, te od kakvog je značaja bilo njezino pastoralno i karitativno djelovanje i moralni utjecaj na hrvatski narod u ratnim zbivanjima koja su obilježila hrvatsku povijest u prvoj polovici 1990-ih.

Izvor: hu-benedikt.hr

Skip to content