Uspješno završila škola ikonopisanja u Splitu i posvećeno četrdeset novih ikona

  • Written by:

U subotu, 15. prosinca 2018., posvetom novih 40 ikona i svečanim misnim slavljem kojeg je predslavio fra Ante Vučković uspješno je završila škola ikonopisanja u Splitu. Škola je započela 22. rujna, a održavala se subotom u Franjevačkom samostanu o. Ante Antića pod vodstvom Silvane Lozančić, akademske slikarice, Brune Periš, magistre konzervacije–restauracije, i Lidije Piskač, magistre teologije.

Prvu splitsku školu ikonopisanja u toj postavi pohađalo je 40 polaznika i tijekom 80 sati ikonopisanja stekli su osnovno poznavanje drevne kršćanske tehnike ikonopisanja i to s povijesnog, teološkog, duhovnog, umjetničkog, slikarskog i praktičnog aspekta.

U program škole uključeno je teorijsko i praktično usvajanje svih faza rada ikonopisanja od pripreme daske i podloge, kopiranja ikone, nanosa boje, svladavanja zahtjevnijih dijelova ikona lica i ruku i na koncu prisustvovanje posveti novih ikona.

Polaznici su također posjetili riznicu katedrale sv. Dujma u Splitu pod stručnim vodstvom don Danka Kovačevića i dr. sc. Žane Matulić Bilač, restauratorice-konzervatorice koja je restaurilala srednjovjekovnu ikonu Gospe Žnjanske, jedne od tri najstarije sačuvane splitske ikone Bogorodice iz 13. st. nastalih u okrilju katedrale sv. Dujma te se pripisuju splitskoj benediktinskoj školi.

Osim teorijskog i praktičnog dijela, tj. usvajanja znanja i praktične primjene, u školi ikonopisanja osobito se isticala važnost i neodvojivost molitve od ikonopisanja. Molitva srca i kontemplativna molitva duboko su ukorijenjene u tradiciju ikonopisanja i za polaznike škole bile su izazov ali ujedno i predivno duhovno iskustvo. Molitva srca ili Isusova molitva drevna je kršćanska molitva pustinjskih otaca, monaha i svetaca koji su želeći moliti bez prestanka ponavljali Isusovo Ime ili redak iz evanđelja „Isuse Kriste, Sine Davidov, smiluj se meni grešniku“. Narav molitve srca jest preobrazba i pročišćenje srca, obraćenje i suobličenje Kristu. To je ujedno i cilj ikonopisanja: dopustiti Bogu da nas promijeni i da nas učini po svome Srcu.

Misnom slavlju i posveti novih ikona kao i prigodnoj izložbi ikona prisustvovale su obitelji i prijatelji polaznika. Na koncu svu polaznici ponijeli ikone svojim kućama. „Ovom školom ikonopisanja zapravo želimo očuvati i rehabilitirati kršćansku umjetničku i duhovnu tradiciju ikonopisanja i u budućnosti stvoriti prilike za trajno ikonopisanje za sve zainteresirane neovisno i profesiji, nadarenosti, godinama itd. A zainteresiranih ima! Našu školu pohađali su akademski slikari, umirovljenici, studenti, dakle, svi koji se iole zanimaju za ikonopisanje. A obvezali smo se prema onima koji su za ovu školu ostali na listi čekanja tako da ćemo uskoro, vjerojatno u veljači, krenuti s novom školom za početnike i za napredne“, poručili su organizatori.

Izvor: Lidija Piskač/hu-benedikt.hr

Skip to content