DA SE NE ZABORAVI JNA ubila članove promatračke misije EZ-a 7. siječnja 1992. godine

  • Written by:

Dana 7. siječnja 1992. godine vojni zrakoplov JNA je srušio helikopter Europske promatračke misije iznad sela Podrute. Tom prilikom su ubijeni svi članovi promatračke misije koji su se nalazili u helikopteru: 4 Talijana i jedan Francuz.

Međunarodna zajednica je nakon višemjesečnih zločina Srba u Hrvatskoj: ubijanje i protjerivanje civila, ubijanje zarobljenih branitelja, zatočenja branitelja i civila u koncentracijske logore, razaranja Vukovara, Dubrovnika, Zadra, Šibenika, Pakraca, Gospića i drugih gradova odlučila priznati Republiku Hrvatsku kao neovisnu državu što je izazvalo bijes agresora.

Dogovor o slanju mirovnih snaga je bio postignu, potpisana je prekid vatre u Sarajevu (Sarajevsko primirje, 2. siječnja 1992. godine) ali agresor je i dalje vršio agresiju Na Silvestrovo i Novu godinu te 2. siječnja 1992. godine su okupirali Novigrad, Pridragu, Paljuv i Podgradinu kod Zadra. Premda je sporazum o bezuvjetnom prekidu vatre stupio na snagu već sljedećeg dana, a obje zaraćene strane obvezale su se ostati na dosegnutim položajima, srpsko topništvo nastavilo je razarati hrvatske gradove i naselja, a na neke su izvedeni i pješački napadi: napadnut je Perušić, potom Nova Gradišku i Vinkovci, a istodobno bosanski Srbi proglasili su na Palama “suverenu Srpsku Republiku BiH”, s namjerom njezina pridruženja jugoslavenskoj državi (Srbiji).

Iznad mjesta Podrute, blizu Varaždina, vojni zrakoplov MiG-21 JNA je raketom „zrak-zrak“ srušio nenaoružani helikopter Promatračke misije Europske Zajednice. Poginulo je 5 osoba, 4 Talijana i jedan Francuz. Poginuli su Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean – Loup Eychenne. Nenaoružani helikopter bijele boje se vraćao iz Mađarske u Zagreb je pogođen s dvije rakete. Migom je upravljao major JNA Emir Šišić, kasnije je uhićen u Mađarskoj 2001. godine. Pilot je u Italiji osuđen na 15 godina zatvora ali je 2008. godine pušten na uvjetnu slobodu. Još je bio jedan helikopter koji je uspio pobjeći i prizemiti se kod Mađareva pa je tako izbjegnuta još veća tragedija. U češkom selu kod Petrinje su pripadnici JNA istog dana zarobili 12 časnika Europske promatračke misije. Cilj je bio zastrašiti međunarodne promatrače.

Nažalost, i nakon ovog tragičnog i žalosnog incidenta međunarodna zajednica nije napravila dovoljno da kazni agresora.

Hrvatska zahvaljuje svim časnim mirotvorcima (nažalost bilo je i nečasnih) koji su svoju misiju obavljali profesionalno i humano. Sjeća se njihove žrtve i suosjeća s njihovim obiteljima.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: nacional.hr

Skip to content