SEKA I BRACO: Složno protiv nacionalnih interesa

 

Vesna Pusić ne može se promijeniti. Nju treba smijeniti jer oduvijek radi protiv hrvatskog interesa. Ista stvar je i s njenim bratom, Zoranom Pusićem.

 

{jathumbnail off}Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je kako je Srbija pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu spremna povući protutužbu za genocid protiv Hrvatske, ali samo pod jednim uvjetom. Naime, inzistiraju na tome da Hrvatska prva povuče tužbu jer prvi smo je i podnijeli. Gostujući u emisiji RTS-a ministar je naveo da su odnosi između dvaju zemalja solidni i dobro postavljeni, a tome doprinosi i njegova redovita komunikacija s kolegicom Vesnom Pusić.

Prema njegovim riječima obostrane tužbe za genocid ne pridonose bilateralnim odnosima i nije dobro što one postoje, a taj problem potrebno je riješiti radi budućih generacija te ga ne komplicirati dodatnim zahtjevima koje bi obje strane mogle imati. Dodao je i da ima drugih otvorenih pitanja, odnosno utemeljenih zahtjeva prema Hrvatskoj kao što su nestale osobe, povrat imovine i raseljenih kao i pitanja da je iz Hrvatske u jednom danu otišlo 250.000 ljudi. Usprkos tome Srbija pokušava unaprijediti odnose, a uvjeren je Mrkić da to želi i hrvatska vlada.

Pomisao o povlačenju tužbe za profesora Zdravka Tomca je prestrašna. “Mogu nam podvaljivati i biti cinični jer naše političko vodstvo sve češće progovara o povlačenju tužbi i to ako nam kažu gdje su ubijeni. To je najveći cinizam pa nismo ih mi tužili zato da nam kažu gdje su ubijeni već zato što su ubili Hrvate. Njihov ministar sprda se s Hrvatima i s novim memorandumom kojega su odaslali po svijetu, a u kojem navode da se u našoj zemlji vrši genocid nad Srbima, da je u Hrvatskoj situacija kao ’91. godine. Mi na memorandum nismo reagirali, a izjave njihovog patrijarha i političara jednake su kao 90-ih godina. Agresija se nastavlja, a naše vodstvo šuti. Josipoviću, Pusićki i Milanoviću Domovinski rat je građanski rat u kojem su svi jednako krivi, a sve to čine u gradnji regiona kao da ništa nije bilo. Sada nam je potrebna obrana istine kao što smo ’91. branili domovinu. Državno vodstvo to nije u stanju provesti, ali zato je formiran Stožer za obranu Vukovara. Sami moramo braniti Vukovar od pretenzija da je srpski grad.”, ističe naš sugovornik. Nadalje, dodaje da se sudski proces približava, u trećem je mjesecu, a protutužba je obmana. “Srpska tužba je argument kojim se služe da bi nas ucjenjivali povlačenjem tužbi jer inače nemaju argumenata. U Haagu je već srušena teza da je Oluja zločinački pothvat, kao što oni tvrde. Oluja je legitimna, a zločini u Hrvatskoj su pojedinačni, a ne organizirani. Srpsko vodstvo svjesno je da hrvatsko vodstvo nema snage za povlačenje tužbi pa zato lukavo srpsko vodstvo podvaljuje jer nedavno su rekli da bi najbolje bilo ne povući tužbu.”, objašnjava naš sugovornik.

Osim toga tvrdi da nam Srbi odvaljuju u želji da odbace istinu o njihovoj agresiji. “To je podvala, a i neki naši im idu na ruku. Primjerice, Jelena Lovrić ljubiteljica srpskih tenkova koja vukovarske branitelje naziva harambašama uspoređujući ih s Martićem i balvan revolucijom. Branitelji se proglašavaju šovinistima i moramo reagirati. Vjerujem našem narodu i braniteljima da bi u slučaju povlačenja tužbe reagirali. Srbi se boje jer Hrvatska ima istinu koja uvijek pobjeđuje. Taj proces će dokazati i pokazati istinu, a mi moramo spriječiti one koji su protiv Hrvatske. U našoj zemlji vlada lažna atmosfera da su Srbi ugroženi, a zapravo moramo braniti Hrvate u Vukovaru od velikosrpske agresije i politike. I naše vodstvo mora braniti nacionalne interese, ali Vesna Pusić ne može se promijeniti. Nju treba smijeniti jer oduvijek radi protiv hrvatskih interesa. Ratne 1994. potpisala je peticiju za smjenu Tuđmana, a nakon toga ne bi imali Hrvatsku već Krajinu. Ona i njen brat podržavali su Carlu del Ponte, a više puta ponavljala je kako je Hrvatska počinila agresiju na BIH. Ona nije hrvatska ministrica, čuo sam da je nazivaju balkanskom ministricom. Zamjeram Hrvatima što su dopustili da im ona i Milorad Pupovac vode vanjsku politiku. On je čovjek koji vjeruje da je Oluja etničko čišćenje. Josipović je također prihvatio Tadićevu, a potom i politiku Tomislava Nikolića i podredili smo se tome da mi budemo most prema srbiji provodeći tako rusku i britansku politku.”, analizira Tomac. Jasno je da će kada proces krene na vidjelo izaći istina i krivotvorene činjenice.

Naš sugovornik osvrnuo se i na povratak Srba u Hrvatsku. “Preko polovice Srba se vratilo u Hrvatsku. Njihovim oficirima vraćeni su stanovi i sagrađeno bezbroj kuća koje oni sada prodaju. To je projekt Beogradske vlade Krajine kojim se projekt velikosrpstva obnavlja, a naše vodstvo tom projektu pripomaže. Proglašenje Domovinskog rata građanskim odustajanje je od našeg stava, a branitelji to ne smiju dozvoliti. I Gotovina je svrstavan u red sa Mladićem, a peta kolona optužuje Tuđmana i državno vodstvo zbog agresije na BIH. Srbi se time ohrabruju u širenju laži. Brine me što i dio Hrvatskog vodstva širi velikosrpsku politiku tvrdnjama da se ’91. vraća.”, zaključuje Tomac.

Autor: I.M./dnevno.hr

Odgovori

Skip to content