Godina bez fra Josipa Marcelića

  • Written by:

Hrvatska udruga Benedikt zahvalna svojem utemeljitelju

Don Mladen Parlov i don Jure Vrdoljak služili svetu misu na Lovretu

Kapela Školskih sestara franjevki na Lovretu bila je u utorak navečer, 22. siječnja mjesto sjećanja na fra Josipa Marcelića i izričaj naše zahvalnosti za sve ono nemjerljivo dobro što je učinio.

Zahvalni smo i za ono manje uspješno, ali uvijek s pouzdanjem u Božju providnost, u nadi i ljubavi. Bio je autentičan glasnik Božje riječi, nepokolebljiv znak vedrine i nade u našem vremenu i u našem gradu.

Liječio je ranjene duše, vidao rane, tješio neutješne, vraćao nadu izgubljenim, zalutalim otkrivao smisao života i put do Boga. Uronjem u otajstvo spasenja otkrivao je radost života u vjeri, pouzdanje u Boga i njegov sveti nauk. Uvjerio je mnoge u sreću rađanja novog života, ljepotu kreposnog življenja, snagu molitve i tako su fra Josipovi puti polako bivali i naši puti.

Don Mladen je, u svojoj homiliji, s puno pažnje i lijepih riječi govorio o svojem profesoru i velikom prijatelju, don Jurinom također. Slušajući ga, zajedno smo pokušali listati knjigu fra Josipova života. Nije moguće napraviti sažetak tako dugog, dinamičnog života, bogatog dobrim djelima kao što je bio fra Josipov život.

Umro je u 89.godini života, 71.godini redovništva i 65.godini svećeničke službe.Vjernici ga pamte kao vrlo učenog i brižnog redovnika, predanog i sjajnog duhovnika i karizmatika. „Fra Josipove velike ljubavi u životu su Isus, Gospa i Crkva. Ali, postojala je još jedna ljubav, jednako velika kao prva, a to je Hrvatska. Volio je beskrajno svoju domovinu. Radovao se njezinim uspjesima, a patio je u godinama nakon Domovinskog rata. Bilo je to teško vrijeme započete detuđmanizacije. Ali nošen nadom i pouzdanjem u Boga, želio se suprostaviti idejama loših namjera i tada je zapalio krijesnicu Hrvatske udruge Benedikt. Tako je postao jedan od njezinih vrijednih utemeljitelja, duhovnik i član Savjetodavnog vijeća“ rekao je don Mladen.

Dragi naš pater Josipe, bili ste naša luč na putu, naša podrška, sigurnost i hrabrost kada su nam snaga, odvažnost i mudrost bile itekako potrebne. Hrvatska udruga Benedikt zahvaljuje Vam na svakoj izgovorenoj riječi, savjetu, dobronamjernoj kritici, molitvi i ljubavi koju ste nam nesebično poklanjali s osmjehom i vedrinom. Vaše javno sudjelovanje u našim programima, za nas je značio kvalitetan korak naprijed u našem radu. Vaša podrška, nada, hrabrost i mudrost su nam i danas potrebni, još i više. Sigurni smo da nas, s nebeskih visina u blizini Svevišnjega, Vaše molitve i dalje brižno prate da ne posustanemo na našem putu. Vi ste trajno u našem srcu, sjećanju i molitvi. Zahvalni Vam za onu prvu upaljenu krijesnicu čiji plamen još uvijek gori istim žarom.

Hrvatska udruga Benedikt/ Margita Vučetić

Skip to content