Ivan Ugrin: U svijetu se najviše ljudi pobije pobačajem

  • Written by:

Prema izvještaju Worldometersa, koji je proglašen jednom od najboljih besplatnih referentnih web stranica od strane Američkog udruženja knjižnica (ALA), pobačaj je bio najveći uzrok smrti u svijetu prošle godine, s više od 41 milijuna djece ubijene prije rođenja. 

Worldometers tijekom godine prati važne svjetske statistike, uključujući broj stanovnika, rođenih, umrlih, te proizvedenih automobila, izdanih knjiga, emisija CO2 i mnogih drugih parametara. Sukladno objavi Worldometersa, koju prenosi portal quovadiscroatia.com, od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. izvršeno je oko 41,9 milijuna pobačaja. Nasuprot tome, u 2018. godini od raka je umrlo 8,2 milijuna ljudi, 5 milijuna od pušenja, a 1,7 milijuna od HIV/AIDS-a.

Također se bilježi ukupan broj pobačaja u svijetu na temelju najnovijih statističkih podataka o pobačajima koje objavljuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Globalno, nešto manje od četvrtine svih trudnoća, oko 23 posto prekinuto je pobačajem u 2018. godini, a na svakih 33 živorođenih – deset beba je ubijeno.

Ovim podacima dodajmo i još jednu zastrašujuću informaciju koju je ovih dana objavio Lifenews.com, o tome kako je guverner američke države New York, Andrew Cuomo, potpisao zakon po kojem se pobačaj legalizira sve do poroda. Biskup Alabanyja Edward B. Scharfenberger, guverneru iz redova Demokratske stranke, koji se inače deklarira kao katolik, javno je poručio kako on nije katolik, jer ne slijedi nauk Katoličke crkve i zalaganja pape Frane za zaštitu ljudskog života od naravnog začeća pa do prirodne smrti.

Pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić, na svom je facebook profilu tim povodom izrazio zgražanje, i istaknuo kako je takva odluka posve dosljedna ideologiji koja abortus dopušta i do 10. tjedna kako je sada kod nas ili do 12. tjedna trudnoće, kako se moglo pročitati da će izgledati prijedlog nove regulative o pobačaju iz kuhinje hrvatske Vlade. 

“Što nam je prochoice borba dala? Ovakvu bolest… Ovo je raspad pameti. Zlo. Nek nam se smiluje dragi Bog i blagoslovi sve roditelje koji primaju djecu kao dar. Dok je vas bit će i života”, napisao je Puškarić.

Međutim, don Anđelko Kaćunko, svećenik bez dlake na jeziku, nedavno je izjavio kako Crkvu smatram najodgovornijom za sadašnje propadanje naroda, jer demografska katastrofa nije u prvom redu političko pitanje, nego duhovni problem. “Crkva i danas zakazuje jer ponavlja floskulu o iseljavanju, umjesto da osuđuje abortus i ističe problem nerađanja djece!”, misli Kaćunko.

Svojedobno je sveti papa Ivan Pavao II. kazao: “Narod koji ubija vlastitu djecu, nema budućnosti… Patnja nevinih, nerođenih, odredit će sudbinu svijeta… Žurno je potrebna jedna velika, svjetska molitva za nerođenu djecu!” Ona se, već godinama i događa kroz različite inicijative vjernika laika, 40 Dana za život, Hod za život i slične. No, i hijerarhijska Crkva, pa tako i ona u Hrvata, trebala bi biti glasnija i odlučnija kad je u pitanju zaštita života, pa i konkretno dok se kod nas radi na izradi novog zakona o pobačaju.

Izvor: IVAN UGRIN/MISIJA

Skip to content