Sveti Jeronim Emiliani

  • Written by:

Današnji slavljenik je sveti Jeronim (Girolamo) Emiliani, osnivač Družbe slugu siromaha, zaštitnik siročadi i napuštene mladeži. Rodio se kao sin imućnih roditelja 1486. u Veneciji, a s 15 godina pobjegao je od kuće.

Nakon razuzdane mladosti, sudjelovao je u ratu između Venecije i Lige Cambraia te 1511. pao u austrijsko zarobljeništvo. Ponižen i iskušan patnjama, u tamnici je doživio duboku duhovnu preobrazbu i zavjetovao se Mariji da će, ako se domogne slobode, sasvim promijeniti svoj dosadašnji život. I doista, kad se to Marijinim zagovorom na čudesan način i dogodilo, posvetio se potpuno brizi za siromahe, bolesnike i nevoljnike. Kad je u sjevernoj Italiji bjesnila glad i zarazne bolesti, prodao je svoje imanje, a pomažući bolesnicima i sam je obolio.

Okupljao je u svojoj kući u Veneciji djecu bez roditelja i brinuo se o njima. Svoju djelatnost širio je po mnogim gradovima Veneta i Lomardije (Verona, Brescia, Como, Bergamo), a njegov primjer potaknuo je mnoge ljude koji su mu pomagali svojim darovima. Osnivao je sirotišta, skloništa i bolnice. Godine 1532. osnovao je Družbu slugu siromaha (Chierici Regolari di Somasca), koja je dobila ime po lombardijskom selu Somasca (općina Vercurago, provincija Lecco), gdje je osnovana. Tamo je i preminuo, zaražen kugom, na današnji dan, 8. veljače 1537. Blaženim ga je proglasio 1747. papa Benedikt XIV, a svetim 1767. papa Klement XIII. Zaštitnikom siročadi i napuštene djece imenovao ga je 1928. papa Pio XI. Somaski (somaschi), redovnici svetog Girolama Emilianija, uspješno djeluju i danas u mnogim zemljama Europe, Azije, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content