Sveti Šimun Jeruzalemski

  • Written by:

Danas slavimo svetog Šimuna ili Simeona, drugog jeruzalemskog biskupa i mučenika. Smatra se da je on sin Kleofe, jednog od dvojice učenika kojima se Isus ukazao na putu u Emaus, po nekima i Isusov bratić, spomenut u Matejevom evanđelju (13,55).

Nakon mučeničke smrti svetog Jakova Mlađeg, prvog jeruzalemskog biskupa, oko godine 62, izabrali su preostali Isusovi učenici Šimuna za njegovog nasljednika. To je u svojoj „Crkvenoj povijesti“ zapisao otac crkvene povijesti Euzebije iz Cezareje. Za opsade Jeruzalema Šimun se vjerojatno sklonio u gradić Pellu, na drugoj strani rijeke Jordana, pa se kao Kristov rođak nije morao pojaviti u Rimu po naredbi careva Vespazijana i Domicijana.

Nakon povratka u Jeruzalem Crkva je pod njegovim vodstvom doživjela procvat, a on se pročuo svojim čudima i obraćenjima. Kao biskup djelovao je više od 40 godina. Za progona cara Trajana optužen je kao kršćanin i Davidov potomak. Oko godine 107. bio je dugo mučen, a potom raspet u Jeruzalemu ili okolici. Nazočni promatrači, među njima i rimski upravitelj Tiberije Klaudije Atik, čudili su se i divili hrabrosti i čvrstoj vjeri starca od 109 godina.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content