Vojni biskup Jure Bogdan slavio misu za 25. obljetnicu smrti Damira Tomljanovića Gavrana

  • Written by:

Vojni biskup Jure Bogdan predslavio je u nedjelju 17. veljače misu u spomen na 25. obljetnicu smrti hrvatskog branitelja, legendarnog zapovjednika i pripadnika 1. Gardijske brigade Tigrova, Damira Tomljanovića Gavrana u njegovu rodnom Krivom Putu.

Misi u župnoj crkvi Gospe Snježne prethodio je molitveni spomen u kome je biskup Bogdan poručio da nas danas obasiplju osjećaji poštovanja i divljenja na pukovnika Damira Tomljanovića Gavrana kao i na brojne poginule branitelje koji su svoje živote ugradili u slobodu Hrvatske, a kao kršćani smo svjesni da svaka žrtva ima svoj smisao pa tako i Gavranova. Čovjek ponekad može i krivo vrednovati neke događaje, no zato Bog ne zaboravlja, on sve vidi, vrednuje i nagrađuje. 

Vijence i svijeće položili su najviši predstavnici državnih vlasti među kojima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ime predsjednika Vlade, Ante Deur u ime predsjednice Republike i Milijan Brkić u ime Hrvatskog sabora.

U svojoj homiliji Biskup Bogdan iznio je svoju ugodnu impresiju od svih koji su položili svijeće, cvijeće i vijence na Gavranov grob, da su se u osobnoj intimi sjetili Damira Tomljanovića Gavrana, nakon čega su se prekrižili. U tom znaku živio je i naš pokojnik, istaknuo je biskup Bogdan te prenio snažne poruke proroka Jeremije iz nedjeljnih čitanja. Bog nekima daje proročku viziju da idu naprijed i prenose njegove poruke.

Gavranova smrt nije uzaludna jer je i Krist uskrsnuo od mrtvih što je razlog naše nade. Grob nije kraj jer smrt je samo zarez u rečenici ljudskog života koji se nastavlja, što je temeljna istina naše vjere. Nama jedino preostaje truditi se i usklađivati život prema Božjoj riječi.

Svojim križem Krist nam je otvorio perspektivu vječnosti, zaključio je biskup Bogdan.

Misu su suslavili župnik Senja i Krivog Puta i profesor na Teologiji u Rijeci Richard Pavlić, vojni kapelani Ivan Blaževac i Milenko Majić, župnik u Gospiću Mario Vazgeč, župni vikar Senja Nikola Prša i đakon Josip Tomljanović. Glazbom je misu animirao katedralni zbor iz Senja pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Ivana Prpića Špike.

Izvor: MISIJA / IKA

Skip to content