Država želi “ubiti” vatrogasca Franu Lučića?

Slučaj Frane Lučića je državna sramota, izvrstan pokazatelj bolesnog hrvatskog pravosuđa kojeg treba iz temelja reformirati. Srame li se čelni ljudi Ministarstva pravosuđa zbog 12-to godišnje borbe vatrogasca za život, koja još nije okončana. Ovaj slučaj je sramota za Predsjednicu, Premijera i Vladu u cjelini. Floskula da je pravosuđe neovisno je floskula za bedake i nije potrebno da je ponavljaju. Hrvatsko pravosuđe je jako bolesno (ima mnoštvo primjera) i treba ga ozdraviti. Pravosuđe nije u stanju samo sebe reformirati pa je nužna akcija Vlade, naroda i svih na koje to pravosuđe negativno utječe.

Dakle, vatrogasac Frane Lučić je nastradao na radnom zadatku i 12 godina čeka odštetu da bi mogao živjeti. ODŠTETU DA BI MOGAO ŽIVJETI! Stradao je na radnom zadatku gašenja požara na Kornatima 30. kolovoza 2007. godine. Tijekom te tragične akcije gašenja poginulo je 12 vatrogasaca a Frane Lučić je jedini preživio nakon dugotrajne borbe za život i dugotrajnog bolničkog liječenja. Frane je stopostotni invalid, šake i stopala su mu deformirani, izgubio je sve prste na rukama i nogama. Teško su mu oštećeni unutarnji organi, najviše pluća. Ne može imati djecu. Životne aktivnosti su mu smanjene za 95 posto. Potrebno mu je 1500 kuna na mjesec samo za medicinske preparate kojima mora mazati kožu, plus vitamini da uopće preživljava.

Država mu ne želi platiti odštetu zbog navodnih povreda parničnog postupka. Kažem navodnih jer se tijekom 12 godina moglo izbjeći sve pravne smicalice i Frani isplatiti odšteta da može živjeti.

„Slobodna Dalmacija 9. travnja 2008.

Odluka Šibenskog suda: Obitelji svih poginulih vatrogasaca na Kornatu dobile su odštetu od države, samo Frane Lučić nije dobio ništa. Zašto?“

Nema te odštete koja može nadomjestiti izgubljenog supruga, sina, brata, oca ali ipak je neka pomoć i utjeha kada se tragedija dogodila.

„Frane Lučić nije dobio ni jedne lipe na ime odštete za ono što mu se dogodilo i to je žalosno i nedopustivo – kaže Savić. Naravno, njegov odvjetnik ne zanemaruje činjenicu da je on u međuvremenu zaposlen u HEP-u, što je i HEP bio i obećao još u mandatu bivše premijerke Jadranke Kosor, iako je Frane zbog tragedije na Kornatu zadobio teški i trajni invaliditet. Njegovo zapošljavanje bilo je politička odluka, i to dobra jer je trebalo na sve načine omogućiti mladom, visokoobrazovanom čovjeku da ponovno započne život.

– Istina, Frane radi u HEP-u i za svoj posao dobiva neku plaću. Ali ta plaća nije ni približno dovoljna za čovjeka njegovih potreba. Većinu te plaće mora trošiti na razne preparate koji mu služe za njegu izgorene i unakažene kože, a kad vam je izgoreno 80 posto tijela, možete samo zamisliti koliko je njege tu potrebno. On se zbog svojeg stanja mora i kvalitetnije hraniti, a sve to košta. Potrebna mu je i tuđa njega i pomoć. Jako je ljut, razočaran, tužan i osjeća se prevaren od svih onih koji su mu obećavali pomoć, a nitko je nije pružio – kaže Savić.“

„Obitelji svih nastradalih vatrogasaca formalno su dobile odštetu od RH, a jedini Frane nije dobio ni lipe. Ako je RH obeštetila obitelji nastradalih vatrogasaca s Kornata, znači da ta RH priznaje i krivnju za njihovo stradavanje. Samo, kad je u pitanju Frane Lučić, onda oni nemaju odgovornosti. To je suludo. Ili su svi zaslužili da ih se obešteti ili nitko, zakon za sve mora biti isti. Nedvojbeno je da je Frane Lučić bio na radnom zadatku i da se nije na Kornatu zatekao turistički. Ja bih želio da se ti Franini spisi što prije riješe, da bi mogao nastaviti koliko-toliko normalan život. Da si izgradi kuću, zasnuje obitelj i prestane razmišljati o tome kako su svi s njime igrali razne igrice, grlili se i ljubili s njime, fotografirali se, a nitko od odgovornih ništa za njega nije napravio – zaključuje odvjetnik Šime Savić.“

Nakon što je Frane Lučić 1. veljače ove godine djelomično dobio spor radi naknade štete protiv grada Šibenika i Republike Hrvatske Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo žalbu na presudu Općinskog radnog suda zbog više grešaka i povrede parničnog postupka!? Možemo slobodno zaključiti da Frane Lučić nema pravo na odštetu zbog pravnih smicalica, nema pravo jer je ostao živ! Zar nije sramotno da se postupak vodi 10 godina (12 godina od tragedije), zar nije sramotno ponižavanje stradalog Frane Lučića od strane hrvatskog pravosuđa. Je li Frane Lučić kriv što je izvršavao radni zadatak gašenja požara na Kornatima? Mi smo se borili za pravnu državu a ne za ovu lakrdiju od pravosuđa, za nepravdu!

Bio sam na mjestu tragedije i s punom odgovornošću pišem da je sustav Republike Hrvatske kriv jer nije jasno definirao što se gasi a što se ne gasi. Vatrogasci su poslani gasiti travu u škrapama, tamo nema niti jedne kuće, ima dva stabla i nisam mogao doći sebi kada sam vidio gdje su poslani bez vode u nepovoljnim vremenskim uvjetima. To je bila greška sustava jer objektivno tamo se nije trebalo slati vatrogasce. Da budemo jasan nije kriv Županijski vatrogasni zapovjednik koji ih je poslao jer i on je izvršavo zadatak (to je moje mišljenje). Kriv je sustav koji nije jasno odredio što se i pod kojim uvjetima gasi.

Vrijeme je da Tužilaštvo povuče svoju žalbu i da se slučaj okonča jer Frane Lučić treba živjeti. Ako Tužilaštvo i dalje bude ostalo pri svojoj žalbi dužnost je svih vatrogasaca u Republici Hrvatskoj da se ujedine i da traže od Ministarstva pravosuđa žurno okončanje odštetnog zahtjeva i prestanak maltretiranja Frane Lučića. Vrijeme je da građani pruže punu podršku vatrogascima i Frani Lučiću! Dosta nam je pravosuđa koje jedan zahtjev za opravdanom odštetom rješava 10 godina, a još nije okončan i ne zna se kada će.

Najava vatrogasaca iz Tisnog je opravdana: „Vatrogasci će prodati sve – zgradu, zemljište, četiri vatrogasna vozila, a novac će dati Frani Lučiću. Ovo su odlučili nakon prosvjeda u utorak, jer se država žalila na presudu kojom bi Frani trebalo pripasti ukupno oko tri milijuna kuna

”Jednostavno ne vidimo način kako bi više pomogli, a imamo potrebu, tu smo, živimo s njime. Teško je, da se završi”, kaže Zvonimir Čorkalo predsjednik DVD-a.“

Drug Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.je poručio: „Bilo kakav novac nikad ne može nadoknaditi ono što je gospodin izgubio, ali vjerujem da će se naći u tom postupku pravično rješenje da se zadovolji gospodin Lučić i sve obitelji poginulih vatrogasaca”. Pitanje za druga Bačića: KADA? Zar 12 godina nije previše?

Vatrogasac Frane Lučić ne može živjeti od izjava druga Bačića, druga Bošnjakovića i drugih persona. Frane Lučić treba sredstva za koliko toliko normalan život, što mu hrvatska država brani!?

Načelnik općine Tisno Ivan Klarin je izjavio: „To je sramota za državu. Za sve predsjednike i premijere. To je sramota za cijelo kompletno hrvatsko društvo da nažalost to promatramo, a da su njegove mrtve kolege, a naši preminuli vatrogasci i njihove obitelji, dobile odštetu, a da on nije dobio. Znači logika je tu da je i on mrtav, da bi onda dobio odštetu“.

Gospodo vatrogasci ujedinite se i branite čast i život Frane Lučića. Građani podržimo Franu Lučića i vatrogasce da se ova sramotna pravosudna farsa završi. Zar 12 godina nije predugo za pravdu? Ako ministra pravosuđa nije u stanju ništa napraviti neka odstupi, u Japanu bi vjerojatno napravio harakiri!

Podrška Frani Lučiću, obiteljima nastradalih vatrogasaca i svim hrvatskim vatrogascima u njihovoj pravednoj borbi!

Dr. sc. Marko Jukić; Foto: Marko Jukić

Skip to content