Ivan Ugrin: Kako se uopće bivši kardinal McCarick ušuljao među biskupe?!

  • Written by:

Prije odlaska u Vatikan na susret predsjednika biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta s papom Franom na temu zaštite maloljetnika u Crkvi, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić za HKR je izjavio kako je bilo propusta u fazi formacije svećenika, te da su se u svećeništvo pripuštali i kandidati koji tamo nisu pripadali.

“Tako je, nažalost, bilo. Neki su se svećenici tamo ušuljali premda su znali da im tamo nije mjesto… Siguran sam da će se pooštriti mjere primanja, da će se pooštriti mjere odgoja u sjemeništima i bogoslovijama”, rekao je mons. Puljić.

Međutim, po mojem mišljenju, u Crkvi je danas veći problem to što su se neki ušuljali među biskupe, pa i kardinale, nego što su se u svećeništvo ušuljali likovi kojima tu nije bilo mjesto, osobito kad su u pitanju sablazni seksualnog zlostavljanja maloljetnika. 

Kako, naime, protumačiti da su za svećenike zaređeni ljudi kojima tamo nije bilo mjesto. Pa o njihovu ređenju odlučivali su, na kraju krajeva, biskupi, koji su trebali biti dobro upoznati kroz proces formacije o kakvim je kandidatima riječ.

No, linijom manjeg otpora, kandidati koji su pokazivali homoseksualne sklonosti, pa i oni kojima su bile draže žene, unatoč obvezi celibata, pripuštani su ređenju računajući da je zvanja malo, pa dobro dođu i takvi da popune župe. Koji su onda kasnije nastavljali po svome, a rješenja su se tražila premještanjem iz župe u župu, sve dok se u ovo naše vrijeme mediji nisu počeli baviti žrtvama koje su počele javno svjedočiti o pedofilskim i inim skandalima pojedinih svećenika, koji su po onoj: vuk dlaku mijenja, ali ćud ne, upropastili stotine mladih života čije su traume u nebo vapijuće.

Slučajevi zataškavanja zločina svećenika pedofila, poput onog u Bostonskoj nadbiskupiji, opće su poznati zahvaljujući i Oscarom nagrađenom filmu “Spotlight”. Nedavno su svi biskupi iz Čilea zbog zataškavanja ponudili svoje ostavke papi Frani, od kojih je on nekolicinu razriješio službe.

U svojem govoru na skupu u Vatikanu, kardinal Luis Antonio Tagle, nadbiskup Manile, priznao je i ovo: “Rane žrtvama zadali smo također mi biskupi. Izostanak odgovora na patnju žrtava s naše strane, do te mjere da smo ih tjerali od sebe i prikrivali skandal kako bi se zaštitilo zlostavljače i instituciju, zadalo je duboku bol našem puku, ostavivši duboku ranu u našem odnosu s onima kojima smo poslani služiti”, rekao je filipinski kardinal.

I dok je kardinal Tagle barem ponizan, nevjerojatno je kako se jedan dojučerašnji utjecajni američki kardinal, seksualni predator Theodore McCarrick (88) – koji je sa zlostavljanjima započeo prije više od 50 godina, a ovih ga je dana Kongregacija za nauk vjere proglasila “krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, te uz otežavajući čimbenik zlouporabe moći” razriješila iz svećeničkog reda – uopće ušuljao među biskupe i kardinale?! Očito je svoje prste imao dim Sotonin.

Izvor: IVAN UGRIN/MISIJA

Skip to content