Parking KBC-a je atrakcija Splita

Ako želite vidjeti jednu od zanimljivosti grada Splita otiđite do KBC-a. Obiđite bolnički prostor za parkiranje na lokalitetu Firule i na lokalitetu Križine (radnim danom, ali može i vikendom) pa se divite kako jedan turistički grad ima „sređen“ pristup bolnici a posebno hitnim prijamima. Evo i nekoliko fotografija vrijednih pažnje.

Građanstvo je nekada imalo prostor za parkiranje na mjestu takozvane Lazarice. Kada se tražila dozvola za izgradnju investitor i grad su obećali (koliko je meni poznato) da prostor za parkiranje ne će biti manji, odnosno da će dvije etaže u novogradnji biti za parkiranje građana ali se taj dogovor izigrao na štetu građana i na štetu KBC-a.

U doba socijalizma (komunizma) smo uglavnom imali red po pitanju parkiranja unutar bolničkog kruga jer nije mogao svatko ući unutar bolničkog kruga. Dolaskom takozvane demokracije (čitaj anarhije) imamo strašan nered jer svatko tko poželi može se parkirati unutar bolničkog kruga pa se tako stanari okolnih zgrada i zaposlenici okolnih uslužnih ustanova parkiraju na bolničkom parkiralištu, a ljeti i turisti.

Nigdje nisam vidio ovakav nered unutar bolničkog kruga kao u Splitu. U drugim gradovima postoje ograničenja za pristup bolničkom parkiralištu, postoje odvojena parkirališta za zaposlenike bolnice i za građanstvo a u Splitu to nije moguće. Zašto?

Je li gradska uprava toliko nesposobna da ne može s Ravnateljstvom KBC-a Split naći prihvatljiv model parkiranja unutar bolničkog kruga, osigurati nesmetan pristup hitnoj službi i hitnim prijamima. Ako je gradska uprava nesposobna ili ne želi ništa učiniti neka odstupi jer problem se ne će rješiti sam od sebe. 

Građanima treba rješenje danas (najbolje moguće u postojećim okolnostima),  a ne za nekoliko godina koliko treba za planiranu višeetažnu garažu.

Građani danas, ponavljam danas, trebaju nesmetan pristup hitnim prijamima i red.

Budući da pišem kritiku evo i mog prijedloga:

1. Onemogućiti prolaz vozila kroz bolnički krug prema istoku, cesta unutar bolničkog kruga ne može biti gradska prometnica

2. Grad treba osigurati parkiranje za korisnike bolničkih usluga unutar takozvane Lazarice jer je to bio uvjet za dobivanje dozvole (ako nije tko je kriv?)

3. Dio parkirališta odvojiti samo za zaposlenike KBC-a (mjesta ima koliko ima, tko dođe prvi zauzme mjesto a ostali se moraju snaći)

4. Pristup hitnoj službi i hitnim bolničkim prijamima mora biti besprijekoran pa se moraju označiti mjesta gdje nitko ne smije parkirati.

5. Dio parkirališta namjeniti građanstvu uz režim zadržavanja. Ima više mogućnosti:

  • dva sata bez naknade, a nakon toga 20 kuna po satu ili
  • dva sata po 5 kuna, a nakon toga 20 kuna po satu (ovo je učinkovitije)

6. Osigurati prostor za zadržavanje maksimalno 10 do 15 minuta (iskrcaj i ukrcaj, predizanje nalaza). Nakon isteka vremena kazna za nepropisno parkiranje ili „pauk služba“. Ako u Zagrebu može funkcionirati naplata za nepropisno parkiranje zašto u Splitu ne može?

Zar u Splitu nema prometnih stručnjaka koji mogu dati zadovoljavjuće rješenje? Zar grad Split nije u stanju napraviti bolju (barem privremenu, u Splitu su privremena rješenja popularna) regulaciju prometa oko KBC-a?

Gospodo (drugovi, ako se neki tako osjećaju…), red se može uvesti za tjedan dana ako se hoće i zna. U ovim okolnostima mora se iznaći najbolje moguće rješenje jer je postojeća situacija sramota za turistički grad i za KBC.

Gospodo, drugovi, kolege uvedite malo reda, barem privremeno.

Dr. Marko Jukić

Skip to content