KAKVA JE OVO DRŽAVA Policija godinama krši Zakon o radu!

  • Written by:

U Ministarstvu unutarnjih poslova na određeno vrijeme je zaposleno ukupno 195 osoba, a od tog je broja njih 43 zaposleno u PU splitsko-dalmatinskoj. Radi se o 23 državna službenika i 20 namještenika. Iako prema odredbama Zakona o radu poslodavac može radnika držati na ugovoru na određeno vrijeme najviše tri godine i ne smije s radnikom sklapati uzastopne ugovore o radu na određeno vrijeme, Eugen Ujević, glavni povjerenik Nacionalnog sindikata policije za Split, otkriva kako se u policiji ove zakonske odredbe zaobilaze tako što se prilikom novog zapošljavanja na određeno vrijeme samo mijenja naziv radnog mjesta, a opis posla ostaje isti.

– Riječ je zapravo o fiktivnom mijenjanju poslova. U pitanju su referentice koje rade s građanima i na neki su način ‘prve na udaru’, a imaju najmanje plaće. Na primjer, žena koja je radila na osobnim iskaznicama dobije novi ugovor na određeno na vozačkim dozvolama, pa nakon toga novi ugovor na određeno na putovnicama, a zapravo cijelo vrijeme radi isti posao. Neke su tako na određeno vrijeme radile i dulje od deset godina, a nedavno je jedna naša kolegica nakon 20 godina rada na određeno dobila ugovor na neodređeno vrijeme. Kao povjerenik Nacionalnog sindikata policije o tome sam razgovarao s bivšim načelnikom Slobodanom Marendićem i sadašnjim načelnikom Draženom Vitezom. Istaknuo sam to kao glavni problem, rekli su da će pokušati nešto napraviti, ali ništa se ne događa, a sada se pripremaju natječaji za još četiri radna mjesta na šalterima na određeno vrijeme – upozorava Ujević. 

Od 118 državnih službenika zaposlenih u MUP-u na određeno vrijeme najviše ih je, njih 31, zaposleno u PU zagrebačkoj, a referentice iz te Policijske uprave su prije nekoliko godina javno progovorile o tome kako policija krši Zakon o radu. U MUP-u je na određeno vrijeme zaposleno 77 namještenika, a najviše ih je (25) zaposleno u PU dubrovačko-neretvanskoj. Iz MUP-a se pozivaju na Zakon o državnim službenicima. 

– Člankom 61. Zakona o državnim službenicima propisano je da se za obavljanje privremenih poslova ili poslova čiji se opseg privremeno povećao, a koji nisu trajnijeg karaktera, kao i radi zamjene duže vrijeme odsutnog službenika, osobe mogu primiti u državnu službu na određeno vrijeme dok traju privremeni poslovi ili poslovi čiji se opseg privremeno povećao odnosno do povratka odsutnog službenika – poručili su iz MUP-a.

Na česte zlouporabe ugovora o radu na određeno vrijeme u javnom sektoru upozorila je i pučka pravobraniteljica Lora Vidović u svom izvješću nakon kojeg je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najavilo da će preispitati postojeći Zakon o radu i njegove odredbe instituta rada na određeno vrijeme i s tim povezanih prekršajnih odredbi, ali to u ovoj godini ne planiraju učiniti. 

Izvor: dalmatinskiportal.hr

Skip to content