Ministarka Divjak treba dati ostavku

Ostavka ministarka Divjak bila bi moralni čin i bilo bi pošteno da podnese neopozivu ostavku na funkciju ministrice znanosti i obrazovanja jer je indirektno odgovorna za slučaj „žigosane“ učenice. Odgovorna je koliko i ravnatelj škole pa ako se smjenjuje ravnatelja logično je, pošteno i moralno da ministarka podnese neopozivu ostavku. Moramo imati ista mjerila za sve bez izuzetka.

Slučaj mladenačkog nestašluka u Zadru se koristi za političke svrhe pa je tako ministarka Divjak zatražila da Školski odbor Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole smjeni ravnatelja škole. Školski odbor zadarske škole je jednoglasno odbio prijedlog o smjeni ravnatelja škole. Ministarka znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je da sama pokreće postupak za razrješenje ravnatelja.

Svakom normalnom je jasno da ravnatelj nije ničim doprinio spomenutom incidentu. Ravnatelj je odgovoran koliko i ministarka Blaženka Divjak. Očito je da se ravnatelja smjenjuje iz političkih razloga što je bilo vidljivo od početka medijske kampanje. Mladenački nestašluk je ispolitiziran i poslužio je za obračun kao i u doba komunizma.

Vršnjačko nasilje i nestašluci nisu nikakva novost u našim školama niti u našem društvu pa ovaj slučaj nije izolirani slučaj ali je neopravdano dobio silnu medijsku i političku pozornost. Slučaj je neprofesionalno prikazan u medijima i iskorišten je u političke svrhe (blaćenje hrvatskog naroda) što je neprihvatljivo ali to ministarki nije smetalo. Politizacija slučaja je velika sramota za Ministarstvo znanosti i obrazovanja pa bi zbog toga ministarka Divjak trebala odstupiti s funkcije. 

Školski odbor je istaknuo: „ kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) još uvijek nije propisalo za koje se prekršaje izriče koja mjera, a Zakon o prosvjetnoj inspekciji nije ni funkcionalan niti transparentan, što ostavlja, kako navode, prostora za neke subjektivne procjene i neutralnom promatraču nudi dojam kako škole i MZO nisu ni u kakvoj sinergiji iako je to nužno i jedino moguće.“

Ministarka Divjak je poručila: „Borba protiv nasilja u školama prioritet je Ministarstva, a u njoj trebaju sudjelovati prvenstveno škole, odnosno ravnatelji, zatim osnivači, a na koncu i samo Ministarstvo, te dati sve od sebe kako bi se iskorijenilo nasilje u učionicama koje ne možemo i ne smijemo relativizirati i ignorirati. Svatko treba preuzeti dio odgovornosti za rješavanje nasilja u društvu koje počinje prevencijom vršnjačkog nasilja u školama“.

Nije jasno što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaista učinilo da se nasilje spriječi, a posebno nije jasno što je ministarka Divjak konkretno učinila. Neka preuzme svoj dio odgovornosti!

Ako ministarka smjenjuje ravnatelja škole zbog navodnih propusta bilo bi moralno i logično da podnese neopozivu ostavku jer je kriva koliko i ravnatelj škole. O njenoj takozvanoj „školi za život“ (bolje rečeno „tablet škola“) nekom drugom prilikom.

Dr. Marko Jukić; Foto: M. Jukić

Skip to content