Simbol Grada Vukovara, dr. Vesna Bosanac, slavi 70. rođendan!

  • Written by:

Simbol Grada Vukovara,  junaštva, građanske hrabrosti i humanisti, dr. Vesna Bosanac slavi – 70. rođendan! Ravnateljica je Opće bolnice Vukovar. Zahvaljujući njezinu radu i zalaganju njezinih suradnika ta je zdravstvena ustanova danas jedna od najljepših i najboljih u Hrvatskoj. Rodila se 9. ožujka 1949. u Subotici, u Vojvodini, ali tamo je živjela vrlo kratko te se kao dijete odselila u Vukovar. Ravnateljicom ratne vukovarske bolnice postala je tijekom srpnja 1991. Zajedno sa svojim suradnicima (dr. J. Njavrom, B. Kolesar, dr. Š. Biroa…) vodila je bolnicu u vrijeme neposredne ratne opasnosti, ali i za vrijeme bitke za Vukovar, organizirajući rad bolnice u vrlo teškim ratnim uvjetima. Ostala je u bolnici do srpske okupacije. Nakon toga bila je zatočena i kasnije puštena.

 Šteta što se više ni na televiziji ne mogu vidjeti snimci razorene vukovarske bolnice. Takav zločin se ne pamti, a još manje da zbog toga nitko do sada nije odgovarao.

Nakon što su srpski agresori prvo totalno uništili bolnicu, a teški ranjenici se spašavali po njezinim podrumima, zločinci su ušli u ovu zgradu i sve što je hrvatski disalo odveli put Ovčare, ili pak u logore diljem Hrvatske.

Umjesto da bude kažnjen, dr. Vojislav Stanimirović, koji je kasnije postao i saborski zastupnik u Hrvatskoj (!) bio je postavljen na mjesto dr. Bosanac!

Što mu se nakon toga dogodilo? Ništa!

Svi koji dobro poznajemo dr. Vesnu Bosanac, heroinu Domovinskog rata, uvijek se i neprestano pitamo, odakle joj snage, unatoč narušena zdravlja, da se i u tim godinama toliko zalaže i skrbi za zdravstvo u ovom  Gradu junaka, ali i šire?

Ona je – Božje čudo!

Moja malenkost je priredila i uredila knjigu „Apeli dr. Vesne Bosanac“, a zajedno s ovom heroinom Domovinskog rata organizirao sam i niz humanitarnih akcija s nazivom „Od srca srcu za vukovarsku bolnicu“. Bilo je to 2000., kad su je SDP-ovci (Račanovi komunjare) željeli doslovce baciti na – ulicu. Pored toga,  u krugu ove čuvene zdravstvene ustanove postavio sam i veliki Spomen križ – „Da se ne zaboravi“, koji je još uvijek na tome mjestu.

Ona je toliko skromna da sam je jedva nagovorio da joj  kao knjigu objavim „apele“ na koje, kao što je poznato, tada joj nitko nije odgovarao. Danas je ta knjiga s nazivom „Apeli dr. Vesne Bosanac“ jedno od najboljih i najtežih optužbi protiv srbijanskog i inog agresora, ali i svijeta koji je ostavio Vukovar na milost i nemilost.

Više je puta svjedočila i na Haaškom sudu.

Kaže da se ne će i ne može pomiriti ni smiriti sve dok i posljednji ratni zločinac ne bude kažnjen.

Još jednom, hvala joj za sve. Za njezinu veliku i neizmjernu ljubav prema ratnim i inim bolesnicima.

Takva žena  rađa se jednom u stotinu godina!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Skip to content