Balenović: Vratimo dostojanstvo vatrogascima!

  • Written by:

U Hrvatskoj čini se jedino DORH i Vlada ne žele dati potporu i omogućiti isplatu dosuđene štete jedinom preživjelom vatrogascu s kornatske tragedije Frani Lučiću! Za takvo bezdušno ponašanje nema isprike, niti jednog jedinog opravdanja! – rekla je Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač.

Mora li Frane nakon kornatske proživljavati i nepotrebnu pravosudnu kalvariju?

Dvanaestogodišnje povlačenje hrvatskog junaka vatrogasca Frane Lučića po sudskim hodnicima samo dokazuje, kolika je bešćutnost sustava i nedostatak empatije svih bivših i sadašnjih političara koji su od 30. kolovoza 2007. godine do danas obnašali vlast.  U namjeri da se izbori za pravednu financijsku naknadu za sve duševne i tjelesne boli koje je zadobio i s kojima dalje mora živjeti, Frane je izložen objesnoj pravosudnoj, birokratskoj i neljudskoj torturi.

Kada su prošle godine stradala dva vatrogasna vozila u Omišu, premijer Andrej Plenković je rekao kako je Vlada reagirala 24 sata nakon tog događaja, te su iz unutrašnjosti dostavljena dva nova vozila. “Normalno je da u roku od 24 sata ne možete kupiti novo vatrogasno vozilo, no osigurat ćemo da Omiš ima odgovarajuća sredstva u idućoj požarnoj sezoni, dizat ćemo kapacitete i ostalih općina kojima je potrebna dodatna tehnika”, rekao je tom prilikom Premijer. No, premijer Plenković također je izjavio da je naša najveća snaga upravo u ljudstvu! Kakav je u suštini pravi odnos premijera Plenkovića i vladajuće hrvatske politike prema ljudstvu, na žalost govori upravo slučaj vatrogasca Frane Lučića! – naglašava Vesna Balenović.

U Americi vatrogasce slave kao nacionalne heroje, a kod nas?

U Americi vatrogasce slave kao nacionalne heroje. Svoje stradale vatrogasce od onih u Svjetskom trgovačkom centru na Manhattanu u New Yorku, te raznim drugim požarima, poplavama i nesrećama Vlasti i građani izuzetno cijenjene i poštuju! Kakav je odnos prema takvim istinskim herojima, koji žrtvuju svoje zdravlje i svoje živote da bi pomogli drugima u Hrvatskoj?- pita Balenović.

U memoriji građana Hrvatske ne blijede imena stradalih junaka vatrogasaca na Velikom Kornatu, Dina Klarića, Ivice Crvelina, Ivana Marinovića, Marka Stančića, Gabrijela Skočića, Hrvoja Strikomana, Tomislava Crvelina, Ante Crvelina, Josipa Lučića, Karla Ševerdije, Marinka Kneževića, Ante Juričev-Mikulina. Pamte li ih i cijene naše Vlasti, kao što to čine sa svojim vatrogascima drugdje u svijetu? Sigurno ne! Žele im imena zaboraviti, a uzroke strašne tragedije prikriti, kao da se nikad nije niti dogodila – kaže Vesna Balenović.

Kada bi žrtvu jedinog preživjelog vatrogasca Frane Lučića vlasti cijenile, odavno bi riješile njegov odštetni zahtjev i ne bi se sramotile. Da je dobre volje novac bi se našao iz sredstava rezervi, ušteda na reprezentaciji, pustih milijardi danih za jamstava brojnim mastodontima i trgovačkim društvima, od prodaje tisuća korištenih službenih automobila, kojeg novog audija manje u luksuznoj državnoj autoergeli ili od najamnina tisuća državnih stanova koji godinama zjape prazni ili su besplatno i protupravno useljeni. Umjesto toga Vlada na svoju sramotu šalje državne odvjetnike u Tisno, da se nagađaju, tezgare i maksimalno umanjuju dosuđeni iznos odštete, koji ne može vratiti zauvijek izgubljeno zdravlje Frani Lučiću, ali možda bi mu mogao život učiniti nešto podnošljivijim i donekle normalnijim.

Svi na Markov trg!

U koliko se uskoro, mjerivo danima ne okonča spor i za Franu Lučića ne ishodi pravedno i pošteno rješenje, građani grada Zagreba i svi koji budu u prilici pridružit će se vatrogasnim postrojbama Hrvatske u protestnom skupu pred Vladom RH. Vladajuća politička elita mora shvatiti da su vatrogasci heroji u miru i da je kršenje prava Frane Lučića, poigravanje i sa sudbinama svih ostalih vatrogasaca Hrvatske. Protupožarni sustav dignut će se  na višu razinu,  kad se prije svega digne na višu razinu odnos prema životima naših vatrogasaca! Pred nama uspravno i ponosito stoji naš junak Frane Lučić. Imaju li obraza pogledati u oči Franu oni koji sa strane odlučuju o njegovom pravednom zahtjevu, preostaje nam vidjeti. Vrijeme je da našim vatrogascima vratimo dostojanstvo koje im aktualna politika bezdušno gazi! – rekla je Vesna Balenović.

Predsjednica udruge Zviždač

Vesna Balenović

Skip to content