Knjiga i film o potresnim svjedočanstvima istine o stradanju Općine Lovas 1991.

  • Written by:

Općina Lovas nastavlja s predstavljanjem potresne spomen knjige „Krvava istina (Novome životu ususret)“, skupine autora i dokumentarnog filma „Krvava berba grožđa“, redatelja Silvija Mirošničenka.

Zločin u Lovasu jedan je u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu tijekom Domovinskoga rata. Na svom putu prema okupaciji i uništenju grada Vukovara tzv. JNA i četnici iz Srbije uništavali su i ubijali sve što im se našlo na putu. Tako su 10. listopada 1991. okupirali i spalili Lovas – hrvatsko selo u Srijemu. Međutim, izuzev činjenice da je u Lovasu zvjerski i na posebno okrutan način ubijeni mnogi mještani, Lovas se izdvaja i kao mjesto koje je poslužilo za realiziranje sulude srpske ideje čišćenja minskoga polja tijelima nesretnih mještana, koji su bili tjerani proći preko njega.

Okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad…., jedan su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa 1991., koji su nakon toga protjerani. Film i knjiga zabilježili su mnogobrojna potresna svjedočanstva preživjelih mještana Lovasa koji svjedoče o ratnim zločinima za vrijeme Domovinskoga rata.

Cjelokupnim svojim sadržajima spomen knjiga i dokumentarni film udahnjuju na simboličan način smisao toj ljudskim razumom nedokučivoj tragediji iz vremena Domovinskog rata. Oni su doprinos da se ne zaboravi sve ono što se ratne 1991. godine događalo na ovim prostorima. Na predstavljanjima u Marini i Vodicama prisustvovati će Ivan Mujić, Željko Cirba i Antun Ivanković.

U petak, 15. ožujka u 20 sati, kino dvorani Andrija Matijaš Pauk u Marini i u subotu, 16. ožujka u 19 sati, Pastoralni centar Bažana u Vodicama.

Antun Ivanković

Skip to content