Split: Tribina i okrugli stol o kurikulu Hrvatskoga jezika u reformi školstva

  • Written by:

Hrvatski pedagoško-književni zbor ogranak Splitsko-dalmatinske županije organizira tribinu i okrugli stol o kurikulu Hrvatskoga jezika u reformi školstva.  Tribina će se održati u četvrtak, 21. ožujka 2019. u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu (mala dvorana na V. katu). Tribina je otvorena za javnost i odgojno-obrazovne djelatnike od predškolske do visokoškolske razine.

U izlaganju sudjeluje Marina Čubrić, prof. savjetnik iz zagrebačke Nadbiskupske klasične gimnazije. Prof. Čubrić će otvoriti raspravu i potaknuti promišljanje o kurikulu Hrvatskoga jezika; dva dokumenta predmetnoga kurikula; koncepciji, strukturi i terminologiji dokumenta; pitanju statusa predmeta u koncepciji reforme te satnici predmeta od prvog razreda osnovne škole do kraja srednjoškolskog obrazovanja.

Matija Grgat, prof., školska knjižničarka  iz zagrebačke XI. gimnazije podsjetit će čemu nas književnost može poučiti, a na što se svela u kurikulu Hrvatskoga jezika. Prof. Grgat apostrofira kako je književnost u svim civilizacijama imala zadaću odgajati: prenositi racionalne i intuitivne spoznaje i iskustva, duhovne i etičke vrijednosti, smisao, ideale, postavljati životne putokaze – pripremati i osnaživati za život. Postavlja pitanje zašto u našoj nije tako?

Ovo je prva u nizu tribina u organizaciji HPKZ OSDŽ. Priprema se i tribina o kurikulu povijesti, građanskoga odgoja, glazbene kuture, tjelesne i zdravstevne kulture i drugih predmetnih kurikula. HPKZ OSDŽ je podružnica najstarije udruge učitelja u Hrvatskoj (148 godina). HPKZ OSDŽ kontinuirano provodi edukacije i stručna usavršavanja za sve odgojno-obrazovne djelatnike od predškolskih do visokoškolskih ustanova. U posljednje četiri godine educirala je gotovo 1000 djelatnika iz cijele odgojno-obrazovne vertikale. Predsjednica HPKZ OSDŽ je dr. sc. Sanja Bilač.

Izvor: hu-benedikt.hr

Skip to content