Četvrti dan manifestacije “Dani kršćanske kulture”

  • Written by:

U utorak 9. travnja, četvrtog dana manifestacije, u Kinoteci Zlatna vrata održana je projekcija igranoga filma “Zvono” s početkom u 18 sati. Ovaj inspirativni film koji kroz dirljivu priču nadarenih sportaša bejzbola progovara o važnosti određivanja prioriteta i vrijednosti u životu na poseban je način namijenjen za tinejdžere i mlade radnike.

U 20 sati u dvorani palače Milesi održala se večer duhovne poezije pod nazivom “Križevnost duhovne lirike (Od Marulića do danas)” u suorganizaciji s Društvom hrvatskih književnika ogranka u Splitu. U svečanom ozračju palače Milesi, okruženi probranim djelima suvremenih umjetnika, kipara i slikara prezentiranih u okviru izložbe ovogodišnje manifestacije “Dani kršćanske kulture”, posjetitelji su uživali u pjesmama Marka Marulića, Silvija Strahimira Kranjčevića, Josipa Pupačića i brojnih drugih. Pjesme su recitirale glumica Ivana Giove Župa i profesorica Jadranka Huljev, a program je glazbeno upotpunio nagrađivani gitarist Miroslav Mrass.

Izložbu u palači Milesi koja se održava u sklopu Salona suvremene kršćanske likovnosti “Ivo Dulčić” posjetitelji imaju priliku posjetiti do kraja manifestacije, dakle do 16. travnja, svakoga dana od 10 do 19 sati.

NAJAVA PETOG DANA MANIFESTACIJE

Bogati program petog dana manifestacije Dani kršćanske kulture, 10. travnja, započet će u 11 sati s predavanjem u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu pod nazivom “Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu”. Predavanje će održati Zorana Jurić-Šabić i Maja Šeparović-Palada, obje više kustosice Galerije Meštrović, zajedno s dr. sc. Domagojem Runjom, profesorom na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Agencija specijalizirana za organizaciju kršćanskih hodočašća ICHTIS TRAVEL ove godine održava program pod nazivom “Sv. Antun Pustinjak – sugrađanin sa splitske Pjace” koji će započeti u 16:30 okupljanjem ispred Gradske vijećnice na Pjaci. U 18 sati u Kinoteci Zlatna vrata bit će projekcija igrano-dokumentarnog filma “Vuk u ovčjoj koži”,  a u 19 sati na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu započinje specijalizirana radionica za studente, nastavnike i roditelje pod nazivom “Kršćanska književnost za mlade”. Voditelj radionice je profesor Mate Šimundić. U 20 sati u crkvi Gospe od zdravlja održat će se koncert duhovne glazbe i korizmenih duhovnih napjeva pod nazivom “Bože moj, Bože moj, zašto si me zapustio” u kojoj će sudjelovati Pučki pivači iz Žrnovnice i klapa Žrnovnica.

U Dubrovniku u 18:00 sati u atriju palače Sponza bit će otvorena izložba “Arhitekt Carlo Fontana i kasnobarokne transformacije grada Rima”, a u 19:00 sati u dvorani Ivana Pavla II. predavanje pod nazivom “Arhitekt Carlo Fontana između Rima i Europe” održat će dr.sc. Giuseppe Bonaccorso i dr.sc. Jasenka Gudelj.

U šibenskoj katedrali od srijede 10. travnja do subote 13. travnja u 18:30 sati održavat će se Kvaranta ore: “Smiluj mi, Bože” u šibenskom napjevu, tradicionalna pobožnost koja započinje u srijedu u katedrali po završetku jutarnje mise u 9:00 sati, a zaključuje se svečanim blagoslovom, misom i pjevanim povečerjem u 18:30 sati. U 20 sati u Biskupskoj dvorani održat će se koncert “Ave Maria gratia plena”, u izvedbi dua Vox ragusei.

Skip to content