Benedikt XVI: Protuotrov zlu jedino je ljubav Božja

  • Written by:

Protuotrov zlu koje ugrožava nas i cijeli svijet, u posljednje vrijeme, može biti jedino u tome da se prepustimo ljubavi Božjoj

Andrea Tornielli, Ivica Hadaš – Vatikan

Papa u miru, Benedikt XVI. jučer je proslavio 92. rođendan koji ovaj put prati živa rasprava o nekoliko točaka koje je nedavno napisao u svezi s pitanjem zlostavljanja maloljetnika – stoji u osvrtu ravnatelja programa naše radijske postaje, Andree Torniellija. U tom tekstu Benedikt XVI. se pita koji bi to odgovori bili ispravni na ranu zlostavljanja i piše: Protuotrov zlu koje ugrožava nas i cijeli svijet, u posljednje vrijeme, može biti jedino u tome da se prepustimo ljubavi Božjoj. Ne može postojati nikakva nada u Crkvu koju smo mi napravili, koju je izgradio čovjek svojim rukama koji se uzda u svoje sposobnosti.

Ako razmišljamo o tome što činiti, jasno je da nam ne treba neka druga Crkva koju smo mi izmislili – citirao je Tornielli i ponovio riječi pape u miru – Danas se Crkva u velikoj mjeri doživljava samo kao neka vrsta političkog aparata, i kriza koju su prouzročili mnogi slučajevi zlostavljanja od strane svećenika potiče da se Crkvu smatra nečim neuspjelim, što sami moramo odlučno uzeti u ruke i oblikovati na nov način. No Crkva koju smo mi izgradili ne može predstavljati nikakvu nadu.

Može biti korisno istaknuti, slaveći rođendan Josepha Ratzingera, pristup koji su, Benedikt XVI. i njegov nasljednik papa Franjo, imali prema sablazni zlostavljanja maloljetnika – napisao je Tornielli. Radi se o odgovoru koji nije zanimljiv za medije, koji nije bombastičan, no ne može se svesti samo na slogan. 

To je odgovor koji se ne pouzdaje u strukture, iako su nužne, ni u nove propise za izvanredne situacije koji su isto tako važni ili u postupke koji su sve razrađeniji do u pojedinosti kako bi jamčili sigurnost djece, što je neophodno. Sve su to korisna sredstva koja su već određena ili se o njima odlučuje – primijetio je Tornielli i napomenuo – Odgovor, najprije Benedikta XVI., pa onda pape Franje duboko je i jednostavno kršćanski odgovor. Da bismo ga razumjeli dosta je ponovo pročitati tri dokumenta. Tri pisma Božjem narodu, u Irskoj, u Čileu i u cijelom svijetu koja su dvojica papa napisali u trenucima najveće napetosti zbog skandala.

Pišući vjernicima u Irskoj, u ožujku 2010. godine, Benedikt XVI. je objasnio da su mjere za ispravno rješavanje pojedinačnih zločina bitne, ali same nisu dovoljne. Potrebno je novo viđenje koje će nadahnuti sadašnju generaciju i one buduće kako bismo dar naše zajedničke vjere čuvali kao blago.

Benedikt XVI. je tada sve pozvao da tijekom cijele godine, pa sve do Uskrsa 2011. godine, svoje pokore petkom prikazuju u tu svrhu. Molim vas da prikazujete svoj post, molitve, čitanje Svetoga pisma i djela milosrđa – istaknuo je – kako bismo za Crkvu u Irskoj zadobili milost ozdravljenja i obnove. Potičem vas da ponovo otkrijete snagu sakramenta pomirenja, te da se u čestom pristupanju okoristite preobražavajućom snagom njegove milosti.

Posebna pozornost – dodao je Papa – također će morati biti posvećena euharistijskom klanjanju. Molitva, klanjanje, post i pokora. Crkva ne optužuje vanjske neprijatelje, svjesna je da najjači napad dolazi od nutarnjih neprijatelja i od grijeha u Crkvi. Lijek koji predlaže ponovno je otkrivanje biti vjere i pokorničke Crkve koja priznaje da joj je potrebno oproštenje i pomoć Svevišnjega. Srce poruke koje je prožeto poniznošću, boli, sramom, kajanjem, no istovremeno otvoreno nadi, jest kršćanski i evanđeoski pogled – istaknuo je Tornielli.

Osam godina kasnije, 1. lipnja 2018. godine, Papa objavljuje još jedno pismo kršćanima u zemlji koja je pogođena skandalima pedofilije. To je ono koje je papa Franjo poslao Čileancima. Apelirati na vas, tražeći molitve – napisao je – nije to bio službeni zahtjev, niti gesta dobre volje, nego naprotiv, htio sam staviti to pitanje tamo gdje mora biti stavljeno, a to je stanje Božjeg naroda. Obnova crkvene hijerarhije po sebi ne rađa preobrazbu na koju nas potiče Duh Sveti. Zajedno smo pozvani promicati crkvenu preobrazbu koja uključuje sve nas.

Papa Franjo je uporno naglašavao činjenicu da se Crkva ne gradi sama, ne vjeruje u sebe. Izranjena Crkva ne stavlja sebe u središte, ne misli da je savršena, ne pokušava prikriti ili tajiti svoje zlo, nego u središte stavlja Onoga koji jedini može izliječiti rane, a koji se zove: Isus Krist.

Tako dolazimo do 20. kolovoza 2018. godine, kada papa Franjo piše Božjem narodu o pitanju zlostavljanja – podsjetio je Tornielli i dodao – To je prvo pismo koje je jedan Papa napisao vjernicima cijeloga svijeta o tom pitanju. I taj novi apel Božjem narodu zaključuje na isti način:

Pomoći će molitva i pokora. Cijeli sveti vjerni Božji narod pozivam na pokorničku vježbu molitve i posta po Gospodinovoj zapovijedi koja budi našu savjest, solidarnost i zauzetost za kulturu zaštite, te za kulturu „nikada više“ prema svim vrstama i oblicima zlostavljanja. Osim toga, pokora i molitva pomoći će nam da naše oči i naše srce postanu osjetljivi na patnje drugih, te da pobijedimo žudnju za gospodarenjem i posjedovanjem koja često postaje korijen tih zala.

Još jednom, papa Franjo savjetuje put pokore, vrlo daleko od bilo kakvog trijumfalizma, kako je ponovo istaknuo u propovijedi na Nedjelju muke Gospodnje, i od slike snažne i vodeće Crkve koja pokušava sakriti svoje slabosti i svoj grijeh, a to je i prijedlog njegovog prethodnika – zaključio je Andrea Tornielli.

Izvor: MISIJA / VATIKANSKI RADIO

Skip to content