„Lakše“ je biti član američke, nego hrvatske akademije!

  • Written by:

Još jedan hrvatski znanstvenik – Ivan Đikić – dobio je veliko i zasluženo priznanje. Naime, izabran je za člana AMERIČKE akademije znanosti i umjetnosti, jedne od najstarijih i najprestižnijih znanstvenih ustanova u svijetu. Među njezinim članovima je više od 250 dobitnika  Nobelove i Pullitzrove nagrade.

Ove godine za članstvo u ovoj vrhunskoj kulturnoj ustanovi  bilo je nominirano oko 1.300 znanstvenika, književnika, umjetnika i zaslužnih javnih  osoba, a izabrano je njih 200.

Đikić je jedan od 42 stranaca koji su postali njezini novi članovi.

Pa, što? – rekli bi u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), a mi bi, dakako, u šali, nadodali da je „lako“ postati član američke akademije.

Neka Đikić postane član HAZU!

Naime, u ovoj hrvatskoj instituciji taj i takav ne  može biti  „suradnik“ niti „dopisni član“ , a kamoli nešto više od toga.

U HAZU se uistinu nakupilo svašta (svaka čast iznimkama).

U rubrici „počasni članovi“ i dalje vode komunističkog diktatora Josipa Broza Tita, nekad „najvećeg sina naših naroda“. I ne samo to. Ove su godine neki akademici pokušali i svoju djecu uvesti na „velika vrata“ u Akademiju, odnosno dodijeliti im nagrade ove ustanove!!!

HAZU se inače najmanje bavi temama vezanim uz stvaranje hrvatske države. Više od njih na tome (badava) rade Udruge proizašle iz Domovinskog rata!

A koliko imaju članova od onih koji su sudjelovali u Domovinskome ratu? Može ih se nabrojiti na prste jedne ruke!

Uostalom, kakvi su to akademici kad za razliku od Amerikanaca i znanstvenika cijelog svijeta nisu ili nisu željeli  prepoznati  rad i djelo jednog Ivana Đikića, hrvatske gore lista?

Mjesta „besmrtnih“ (da se opet malo našalimo) strogo čuvaju za svoje pajdaše i svoju djecu.

To je nama naša borba dala!

A, gospodinu Đikiću svaka čast i iskrene čestitke na ovom velikom i značajnom priznanju.

I neka ne očajava, tim prije jer je kod nas, čini se, već postalo uvriježeno da kad te Hrvati ne poštuju, da je to skoro, pa – kompliment!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Skip to content